Peter Sagan heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen, zijn derde ritzege in deze Ronde. De rit werd gekleurd door een vlucht met onze landgenoot Romain Zingle, maar de sprintersploegen behielden het overzicht en Peter Sagan (Liquigas) maakte het in de straten van Metz mooi af door topsprinter Greipel te kloppen.

In de laatste sprintersetappe voor de Tour de Vogezen introk stond het scenario al voor vertrek vast. Toch was er even opschudding toen Jurgen Van den Broeck, samen met Richie Porte, nog voor de start tegen de vlakte ging, maar zonder erg.

Vroege vlucht weer weg

De eerste vlucht van de dag was meteen de goede: David Zabriskie kreeg Davide Malacarne, Karsten Kroon en onze landgenoot Romain Zingle van Cofidis mee. Het peloton had er een goed oog in en liet het viertal gaan, hun voorsprong liep snel op maar werd van achteren uit gecontroleerd door de sprintersploegen.

Valpartij na valpartij

Een rustige dag, zou je dan denken, maar toen begon de miserie: André Greipel ging in de eerste valpartij van de dag tegen de vlakte, het zou nooit meer rustig worden bij de Tourdokter, die ettelijke blessures mocht verzorgen. Ook bij de supersprint en in de aanloop naar de streep waren er valpartijen. 

Toppers opgehouden

Bij de grootste vielen tientallen renners tegen de grond, de helft van het peloton werd opgehouden. Tom Danielson, Davide Vigano en Mikel Astarloza gaven meteen op, landgenoot Johan Vansummeren bleef lang zitten. Belangrijker echter voor het verderer verloop van de Tour: een heel aantal klassementsrenners kwam in een tweede peletonnetje terecht. Onder hen Ryder Hesjedal, Fränk Schleck, Robert Gesink, Bauke Mollema, Alejandro Valverde en Janesz Brajkovic. Ook Mark Cavendish zat hier en deed niet mee voor de dagzege.

Sagan komt uit het wiel

De sprintersploegen voorin wachtten niet, GreenEdge en BMC bepaalden het tempo. Lotto-Belisol zat perfect en nam in de slotfase over. Kris Boeckmans kwam nog even stoorzender spelen en zat perfect om in zijn eentje een gooi te doen naar etappewinst, maar een kettingbreuk verknalde die droom. Het eerset peloton viel de vier vluchters intussen in de slotkilometers op de nek. Lotto-Belisol had het treintje perfect op de sporen en André Greipel leek al zegezeker, maar werd in de sprint zuiver geklopt door de magistrale eenzaat Peter Sagan.

 

Uitslag etappe:

1.  Peter Sagan (LIQ) 4u37'00"
2. André Greipel (LTB) z.t.
3. Matthew Goss (OGE)
4. Kenny van Hummel (VCD)
5. Juan José Haedo (STB)
6. Greg Henderson (LTB)
7. Alessandro Petacchi (LAM)
8. Luca Paolini (KAT)
9. Daryl Impey (OGE)
10. Brett Lancaster (OGE) +4"

Bekijk hier de volledige rituitslag en standen!