De 90-jarige Ward De Schryver, voormalig penningmeester voor VU in Gent-Centrum, duwt de Gentse Vlaams Belanglijst, samen met de 77-jarige oud-fractieleider Guy Schouls. De lokale afdeling stelde vrijdag een reeks kandidaten en haar horecacampagne voor en reikt de (centrum-)rechtse partijen gedoogsteun aan.

Ward De Schryver was tien jaar penningmeester van VU Gent-Centrum onder Leo Wouters; hij was ook 20 jaar penningmeester van VVVG, nu Vlaamse Actieve Senioren (VLAS) en stond eerder op de VU-gemeenteraadslijst van Huguette De Bleeckere.

Eerder al raakte bekend dat Vlaams parlementslid Johan Deckmyn de gemeenteraadslijst trekt, daarna komen huidige raadsleden Wis Versyp (2), Ortwin Depoortere (3) en Gabi De Boever (5). Huidig VB-fractieleider in de provincieraad Marc Joris krijgt plaats vier. De negende kandidaat van de eerste tien vrijgegeven namen is Geert Van Belleghem, leraar en GOK-coördinator in het Stedelijk Basisonderwijs Gent.

Lijsttrekker Johan Deckym hoopt op een score tussen 10 en 15 procent. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde de partij ruim 17 procent in Gent.

Het Gentse Vlaams Belang wil de horeca steunen met een tien puntenplan, dat lokaal onder meer uitgaat van een eenvoudige regelgeving, zorg voor veiligheid voor uitbaters en klanten, een betere aansluiting tussen horeca en toerisme, betere mobiliteit, bereikbaarheid en inspraak bij werken.

De Gentse afdeling van Vlaams Belang stelt in september haar volledige lijst en verkiezingsprogramma voor.