Cyprus vraagt Rusland krediet van 5 miljard euro
Foto: IMAGEGLOBE
Het noodlijdende euroland Cyprus heeft Rusland officieel 5 miljard euro krediet gevraagd. 'We kregen een verzoek uit Cyprus dat we nu onderzoeken', zei minister van Financiën Anton Siluanow vrijdag, bericht agentschap Interfax uit Moskou. De eilandstaat vroeg ook al steun aan de Europese Unie en het IMF.
Experts rekenen op een positieve beslissing van Moskou. Eind 2011 gaf Rusland Cyprus al een krediet van meer dan 2,5 miljard euro tegen een zeer gunstige rente van 4,5 procent.
 
Cyprus, dat sinds deze maand het roterende EU-voorzitterschap heeft, wil als vijfde euroland onder het EFSF-reddingsscherm schuilen. De 'trojka', EU, Europese Centrale Bank en het IMF, onderzoekt momenteel in Cyprus de boeken van staat en banken. De eilandstaat is sterk vervlochten met de Griekse financiële sector.
 
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, riep de Cypriotische regering al op zich te schikken naar toekomstige besparingseisen. Volgens Barosso profiteert vooral het land zelf daarvan.
 
De Cypriotische minister van Financiën, Vassos Shiarly, zal tijdens de onderhandelingen met Europa en het IMF aanvoeren dat zijn land een te groot deel van de Griekse schuldkwijtschelding op zich heeft genomen.