Kwaadaardige iPhone-app steelt adresboek
Foto: rr
In de App Store van Apple is voor de eerste keer een iPhone-app opgedoken die de contactgegevens van de gebruiker steelt en alle nummers spamt via sms. Apple heeft de app intussen verwijderd.

Het was de Russische beveiliger Kaspersky die de app 'Find and Call' op het spoor kwam in de doorgaans goed beveiligde App Store. Na de installatie stuurde de app het adresboek van de gebruiker door naar de sluwe ontwikkelaar. De stiekem vergaarde nummers werden vervolgens via sms gespamd met een link naar de geïnfecteerde applicatie.

Apple heeft Find and Call intussen uit de App Store verwijderd. De kwaadaardigde app zat eveneens in de Google Play Store, en is ook daar weggehaald.

In die Play Store van Google is al wel vaker malware opgedoken, maar voor de applicatiewinkel van Apple is dit de eerste keer.

Nieuwe apps moeten eerst goedgekeurd worden door Apple, waardoor het veel meer controle behoudt over wat er in de App Store belandt. Voormalig Apple-medewerker Mike Lee vertelde eerder deze week evenwel aan Business Insider dat het goedkeuringsteam van Apple slechts uit enkele mensen bestaat en onderbemand is.