Merkel is weer populair in Duitsland
Foto: REUTERS
Sinds haar herverkiezing in 2009 is het met de populariteit van bondskanselier Angela Merkel erg wisselvallig gesteld. Maar op dit moment valt ze weer in de gratie bij het Duitse volk.

Bijna 60 procent van de Duitsers steunt de maatregelen die Merkel (in samenspraak met de andere Europese leiders) genomen heeft om de eurocrisis te bezweren. Merkel is op dit moment dan ook de populairste politicus bij onze oosterburen: met 66 procent haalt ze haar beste score sinds eind 2009, toen ze net herverkozen was. Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van de Duitse openbare omroep ARD.

Achtenvijftig procent van de Duitsers meent dat Merkel in de eurocrisis gehandeld heeft 'zoals het moet en efficiënt'. Niet dat het optimisme heerst in Duitsland, integendeel. Onze oosterburen maken zich steeds meer zorgen: in de ogen van 85 procent moet het slechtste nog komen. Dat is een record.

In populariteit wordt Merkel enkel overtroffen door de Duitse president Joachim Gauck, die evenwel politiek geen rol van betekenis speelt.

Mochten er nu verkiezingen zijn, zou de CDU-CSU van Merkel 35 procent van de stemmen krijgen. Dat is één procent meer dan vorige maand. De SPD blijft steken op 30 procent, terwijl de Groenen er één procent bijdoen tot 14 procent. Die Linke en de Piratenpartij moeten het doen met elk 7 procent. De liberale FDP komt niet boven de kiesdrempel uit van 5 procent.