Vrienden van Syrië: val van regime onafwendbaar
Foto: afp
De val van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad is 'onafwendbaar'. Dat heeft de Franse president François Hollande nog maar eens herhaald bij de opening van de derde conferentie van de 'Vrienden van het Syrische volk' in Parijs.

Vrijdag komen in Parijs de zogeheten 'Vrienden van Syrië' voor de derde keer samen om de toestand in het land te bespreken. De bijeenkomst verzamelt 107 landen en internationale organisaties, maar sleutelspelers China en Rusland blijven alweer afwezig.

Gastheer Hollande startte zijn welkomstwoord met de waarschuwing dat de situatie in Syrië een dreiging vormt voor de internationale veiligheid. 'We moeten de repressie in Syrië stoppen', klonk het. De Nationale Syrische Raad van de opstandelingen grijpt de conferentie dan weer aan om te pleiten voor een vliegverbod en humanitaire corridors.

Steun voor oppositie

Hollande wil de oppositie alvast versterken, 'door hen alle middelen aan te reiken' die daarvoor nodig zijn, inclusief communicatiemiddelen voor de coördinatie op het terrein. Tegelijk pleitte hij voor nieuwe 'reële en doeltreffende economische en financiële sancties' tegen het regime. Van straffeloosheid voor al-Assad en diens entourage kan voor hem geen sprake zijn.

Tot slot drong Hollande aan op humanitaire hulp voor de getroffen Syriërs. En hij beloofde alvast dat de internationale gemeenschap zal helpen met de heropbouw van het land, 'wanneer dat moment er komt'.