Tandartsen: 'Systematisch verstandskiezen trekken, is inderdaad zinloos'
Foto: Theo van Pelt/Hollandse Hoogte
De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen is het grotendeels eens met de conclusie van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg over het preventief trekken van verstandskiezen. Wijsheidstanden systematisch weghalen, is 'zinloos', zo reageerde voorzitter Guido Lysens van VBT op de studie die hetzelfde zegt.

Wel blijven er gevallen bestaan waarin een verstandskies het best preventief weggehaald wordt, bijvoorbeeld om een mogelijke infectie te voorkomen, voegde Lysens eraan toe.

Het preventief trekken van verstandskiezen werd tot voor kort vooral toegepast bij jongvolwassenen, met name om scheve tanden te voorkomen. 'Maar de inzichten daarover zijn ondertussen geëvolueerd', aldus de voorzitter.

'Niet zwart-wit'

Ook het Verbond van Vlaamse Tandartsen meent dat de analyse van het Kenniscentrum, die uitsluitend op wetenschappelijke literatuur steunt, in wezen klopt. Maar de boodschap die het centrum hiermee naar buiten brengt, is 'ongenuanceerd', klonk het bij VVT.

Wijsheidstanden 'systematisch' verwijderen is inderdaad niet noodzakelijk, aldus woordvoerder Stefaan Hanson van VVT. Maar in bepaalde gevallen is het volgens hem wel goed een verstandskies preventief te laten trekken, terwijl de conclusie van het Kenniscentrum tot een verkeerde perceptie bij de bevolking kan leiden. 'Het is geen zwart-witverhaal'.