Manaf Tlass, een belangrijke Syrische generaal en persoonlijke vriend van president Bashar al-Assad, is uitgeweken naar Turkije. Dat meldt een westerse functionaris in Parijs vrijdag. Het voorval kan wijzen op strubbelingen binnen het Syrische regime.

Het nieuws werd bevestigd door nieuwswebsite Syriasteps, die banden heeft met het Syrische beveiligingsapparaat. Volgens een Syrische bron 'stelt de vlucht niets voor. Als het regime de generaal had willen arresteren, dan zou ze dat gedaan hebben.'

Toch is Tlass niet onbelangrijk geweest voor het Syrische regime. Hij was een kopstuk van de Republikeinse Garde en een vertrouweling van president Assad. 

Barsten in het regime?

Tlass is de eerste hooggeplaatste aanhanger van Assad die het regime verlaat sinds het begin van de Syrische opstand 16 maanden geleden. Dit zou erop kunnen wijzen dat het Assad-regime barsten vertoont. 

De Syrische oppositie zegt nog geen contact te hebben gehad met Tlass en wacht af. 'Er is een verschil tussen het land verlaten en zich bij de oppositie voegen', klinkt het. 

Familiekwestie

Tlass is de zoon van ex-minister van Defensie Mustafa Tlass, die een grote rol speelde tijdens de staatsgreep van Hafis al-Assad in 1970, de vader van de huidige president. Opvallend genoeg waren Tlass senior en diens andere zoon in het buitenland toen Manaf Tlass naar Turkije vluchtte.