Belgische langetermijnrente nog nooit zo laag
Foto: Bloomberg
De rente op Belgische tienjarige obligaties is vrijdagochtend even voor 10.30 net onder 2,7 procent gedoken. De laagtepiek was maar van korte duur. Inmiddels noteert de langetermijnrente opnieuw boven 2,8 procent. Ook de spread met gidsland Duitsland is afgenomen tot 149 punten.

De rente die onder de 2,7 procent duikt, is het laagste peil sinds het financiële persagentschap Bloomberg in 1993 die financiële data bijhoudt. Hiermee werd het vorige diepterecord van 2,79 procent op 1 juni, nog wat scherper gesteld. 

Op het moment van de woelige regeringsvorming vorig jaar naderde de Belgische langetermijnrente nog het alarmpeil van 6 procent. 

In het zog van de rentedaling op tienjarig staatspapier wordt ook de spread, het verschil in rente met voorbeeldland Duitsland, kleiner. De spread met Duitsland bedraagt nu nog 144 punten.

'Ambitie om naar renteverschil van 50 punten te gaan'

Oud-premier Yves Leterme liet vorig jaar nog verstaan dat het de ambitie van ons land moet zijn, om opnieuw naar een renteverschil van 50 punten met gidsland Duitsland te gaan.

De rentedaling is zeer goed nieuws voor de Belgische schatkist, die goedkoper geld kan ophalen op de internationale markten. Belgisch staatspapier staat nu in elk geval te boek bij beleggers als een veilige haven.

Ook buurland Frankrijk ziet zijn langetermijnsrente afkalven, tot 2,40 procent. 

Rentestijgingen in het zuiden van Europa

In de Zuiderse probleemlanden is het dan weer een heel ander verhaal. De Italianen, die juist overeenstemming bereikten binnen de regering voor een bezuinigingsplan dat 26 miljard moet opleveren, zien hun rente opnieuw stijgen boven de 6 procent.

De Spaanse rente is ondertussen boven de dramatische grens van 7 procent gestegen. De Spaanse spread met Duitsland is inmiddels gestegen tot 560 punten

'Oorzaak: statistieken over de evolutie van de reserves van de Zwitserse nationale bank'

Senior economist Koen De Leus van KBC verklaart de rentedaling met nieuwestatistieken over de evolutie van de reserves van de Zwitserse nationale bank.

'Die zijn met meer dan 50 miljard Zwitserse frank toegenomen. Dat wil zeggen dat ze in juni serieus geïntervenieerd hebben.' Dat betekent dat de Zwitserse nationale bank euro’s moet herinvesteren. 'Traders anticipeerden daarop.'

 

De Leus wijst 'geruchten over een interventie op de wisselkoersmarkt', als mogelijke oorzaak van de rentedip af. 'Het waren maar geruchten', klinkt het, een 'kwakkel'.