Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van tien maanden gevorderd tegen een 21-jarige man uit Vilvoorde die in Sint-Jans-Molenbeek agenten zou hebben bedreigd en beledigd en racistische uitspraken zou gedaan hebben. Hij zou zich bovendien gewelddadig verzet hebben tegen zijn arrestatie. Eén en ander gebeurde op zondag 3 juni, enkele dagen nadat in Molenbeek onlusten waren uitgebroken na de gecontesteerde identiteitscontrole van een vrouw in nikab.

Die avond probeerde de politie van de zone Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem/Jette/Koekelberg/Ganshoren) enkele vermeende leden van Sharia4Belgium te controleren die in een theesalon in de Ribeaucourtstraat zaten. Het kwam tot een hoogoplopende discussie en een schermutseling.

Daarbij zou de twintiger H.E. voorbijgangers opgehitst hebben en met een stoel naar de agenten gezwaaid. Volgens het parket konden die hem enkel met gebruik van de wapenstok en pepperspray overmeesteren, waarna de man met een hoofdwonde naar het ziekenhuis werd gebracht. 'Daar uitte hij zich herhaaldelijk als lid van Sharia4Belgium, bleef hij racistische uitspraken doen aan het adres van de Joden en bedreigde en beledigde hij de agenten', aldus de substituut-procureur des Konings.

Volgens de man zelf heeft hij nooit beweerd lid te zijn van de extremistische moslimorganisatie. Zijn advocate, meester Mieke Thyssen, betwistte ook dat hij zich zou verzet hebben tegen zijn arrestatie en verwees daarbij naar verschillende politierapporten die elkaar tegenspreken. Enkel de beledigingen aan de agenten worden toegegeven en daarvoor vraagt de verdediging een werkstraf.

Ongeloofwaardig

'In het aanvankelijk proces-verbaal staat dat hij met een stoel stond te zwaaien en pas overmeesterd kon worden nadat hij slagen met de wapenstok en een dosis pepperspray had gekregen, wat al ongeloofwaardig klinkt', aldus de advocate. 'Daarna zou hij met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht zijn. Daarnaast is er een interventierapport dat zegt dat de man al bloedend op de grond lag toen er stoelen door de lucht vlogen en dat hij met een combi naar het ziekenhuis is gebracht.'

De verdediging vroeg zich ook af waarom de twaalf andere personen die opgepakt werden, nooit ondervraagd waren over het gebeuren.

H. E. geeft wel toe dat hij nadien in het ziekenhuis een agente heeft beledigd en Joden vergeleken heeft met apen en zwijnen. 'Maar die uitspraken gebeurden tijdens een discussie waarbij ook de agenten zich niet onbetuigd lieten', ging meester Thyssen verder. 'Over de Joden verwees hij naar de Koran, waar die in een passage inderdaad als apen worden beledigd.'

De uitspraak in deze zaak is op 13 juli.