Geen 4G voor Brussel
Foto: Reuters
Dit jaar geeft Belgacom zijn klanten toegang tot het 4G-netwerk dat tot tien keer sneller mobiel internetverkeer mogelijk maakt. Door de strenge stralingsnormen valt Brussel echter uit de boot.

Telecomoperator Belgacom breidt zijn 4G-netwerk uit in 5 nieuwe steden: Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Eerder waren al testfases opgezet voor zakelijke klanten in Hasselt, Bergen, Waver en Haasrode. 

Het 4G-netwerk moet zorgen voor mobiel dataverkeer dat tot tien maal sneller is dan de huidige 3G-netwerken. De technologie maakt het mogelijk om op een smartphone, laptop of tablet te gamen of te kijken naar beelden in HD (High Definition).

In Brussel zorgt de stralingsnorm van 1,5 Volt per meter in een straal van 200 meter rond de telecommasten echter voor problemen. In Brussel kan het 4G-netwerk dus niet uitgerold worden. 

Ook Mobistar, die volgend jaar een 4G-netwerk wensen uit te rollen, laat weten met hetzelfde probleem te kampen als concurrent Belgacom. 'De huidige stralingsnormen in Brussel, die de strengste ter wereld zijn, maken het heel moeilijk om een 4g-netwerk uit te rollen', liet een woordvoerder van Mobistar eerder deze week weten aan Data News.  

Brussel krijgt nu wel een alternatief met een 3G-plus alternatief. Daarmee wordt de snelheid van het bestaande 3G-netwerk uitgebreid.