CGKR overweegt nieuwe racismeklacht tegen Vlaams Belang
Een affiche van het Vlaams Belang
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding overweegt een nieuwe racismeklacht in te dienen tegen Vlaams Belang. Dat heeft directeur Jozef De Witte gezegd aan de nieuwssite Apache.be.

De aanleiding voor de mogelijke nieuwe klacht is de 'zeer choquerende' campagne die de extreemrechtse partij gelanceerd heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit najaar. Het CGKR aarzelt nog omdat het zich afvraagt of het de partij met een nieuwe klacht geen te grote dienst zou bewijzen.

Vlaams Belang komt in aanloop naar de lokale verkiezingen dit najaar erg fors uit de hoek. Er zijn onder meer de grote straataffiches met - zowat uitsluitend allochtone - 'criminelen', de dubbelzinnige campagne 'knikker ze buiten' en het incident waarbij Belangers een school binnendrongen om allochtone kinderen Zwanworsten met varkensvlees op te dringen.

'Over enkele maanden zitten we samen met de raad van bestuur en met onze technische experts om te overleggen over de opportuniteit van een nieuwe globale klacht tegen het Vlaams Belang', verduidelijkt De Witte, die niet over één nacht ijs wil gaan. 'We moeten koste wat het kost vermijden dat we een eventuele tweede rechtszaak zouden verliezen. Juridisch-technisch ligt de lat dus heel hoog.'

Maar daarnaast speelt ook de opportuniteitsvraag. 'Bewijzen we de partij geen te grote dienst door hen opnieuw voor de rechtbank te brengen?', vraagt de directeur zich af. Het 'nieuwe' Vlaams Belang spon in 2004 al eens heel wat garen uit het racismeproces tegen het Vlaams Blok.

Geen applaus

Bovendien spelen ook politieke argumenten, geeft De Witte nog toe. 'Een nieuwe klacht voor racisme zal door zowat alle Vlaamse partijen niet op applaus onthaald worden. Als dat het Centrum in moeilijk vaarwater brengt, dan dreigen we ook onze armslag te verliezen', klinkt het. 'Die oefening hebben we al eens gemaakt in 2006 en we zullen ze over enkele maanden opnieuw maken.'

Als er toch geen globale klacht komt, overweegt het Centrum eventueel stappen te ondernemen in de zaak van de Zwanworsten. 'We hebben nog geen definitieve beslissing genomen, maar de kans bestaat dat we van dit concreet dossier een zaak maken waarbij we niet de partij maar wel de concrete daders voor ogen hebben', aldus nog De Witte.