Zwaar onweer veroorzaakt wateroverlast
In de Sint-Huberstraat in Petegem liep het water de huizen binnen. Foto: jdv
Een zwaar onweer veroorzaakte donderdagavond wateroverlast op heel wat plaatsen in Vlaanderen. Onder andere in de Westhoek, Oost-Vlaanderen en het Pajottenland werden zware problemen gemeld. De alarmcentrales van de hulpdiensten konden alle oproepen nauwelijks verwerken. Inmiddels is op de meeste plaatsen de toestand verbeterd.

In de buurt van Ieper kreeg de brandweer tientallen oproepen over ondergelopen kelders. De ellende begon omstreeks 16 uur toen de bliksem insloeg op het dak van een woning in Dikkebus. In Zonnebeke liep een woonwijk helemaal onder. In totaal werden in de Westhoek al een honderdtal oproepen geregistreerd.

Het onweer zorgde ook voor gevaarlijke toestanden op de wegen. De E17 was het decor van enkele slippartijen. In het noorden van de provincie en de kuststreek bleef de hinder beperkt. 

Ook in Oost-Vlaanderen werden problemen gemeld. Onder andere in Aalst viel het water met bakken uit de lucht en kwamen verschillende straten blank te staan.

Rampenplan afgekondigd in Zingem en Sint-Gillis-Waas

In het Oost-Vlaamse Zingem werd donderdagavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een bufferbekken in Ouwegem kon het water dat van Kruishoutem kwam niet langer opvangen.

De problemen deden zich voor in de Boeregemstraat, Boeregemveld, Ouwegemsesteenweg en Gaverstraat. Met zandzakjes werden verstevigingen aangebracht.

Ook in Sint-Gillis-Waas werd het rampenplan afgekondigd. De lokale brandweer kreeg om 19 uur de eerste oproepen over wateroverlast. Onder meer een woning in de Donkerstraat moest worden ontruimd. Ook in deelgemeente De Klinge was er wateroverlast in de omgeving van de Oude Molenstraat, Kerselarendreef en Recolettenlaan.

Iets voor 22 uur zijn de gemeentelijke rampenplannen in Sint-Gillis-Waas en Zingem afgeblazen, zo hebben de gemeentebesturen gemeld. In Sint-Gillis-Waas is een afvoergracht door het Polderbestuur vrijgemaakt, waardoor het overstromingsgevaar is geweken. In Zingem is de situatie aan het wachtbekken onder controle doordat men het gecontroleerd laat overstromen.

Problemen in Pajottenland

In het Pajottenland werden vooral Vollezele en Tollembeek, deelgemeenten van Galmaarden, en Herne getroffen. De brandweer kreeg uit die regio een 50-tal oproepen voor ondergelopen kelders en straten.

Ook het treinverkeer ondervond hinder. Op de lijn tussen Halle en Edingen gold een snelheidsbeperking van 20 km/uur, wat voor vertragingen van 10 tot 15 minuten zorgde, zo meldt Infrabel.

In het centrum van Herne liepen verschillende straten onder. De gemeente deelde er een vijfhonderdtal zandzakjes uit en houdt er nog eens tweemaal zoveel in voorraad.

In Vollezele liep de kelder en benedenverdieping van het rusthuis 'De Zwaluw' onder water en viel de elektriciteit uit. De bewoners werden verzameld op de kamers maar nadat de brandweer het water had weggepompt, kon ook de elektriciteit opnieuw worden ingeschakeld en was het ergste voorbij.

Rond 22.00 uur had de brandweer zowat alle oproepen beantwoord. Omdat het rond dat tijdstip ook opnieuw begon te regenen, houdt de brandweer zich echter paraat voor nieuwe interventies.

Namen en Henegouwen

Ook in de provincie Namen is de brandweer donderdagavond in Eghezée een honderdtal keer moeten uitrukken om wegen te vegen, kelders leeg te pompen en modderstromen op te ruimen in de dorpen Warêt-la-Chaussée, Dhuy en Les Boscailles. In Fosses-la-Ville sloeg de bliksem in op een huis, terwijl het onweer in de dorpen Mettet en Biesme veel waterschade aanrichtte.

In de stad Namen stond het water in de kelders tot 20 centimeter hoog en moest de brandweer een veertigtal kelders leegpompen. In Andenne viel een boom op een weg en deed de brandweer een twintigtal interventies.

Ook in Charleroi kreeg de brandweer talrijke oproepen. Elders in Henegouwen werd in Farciennes de gewestweg RN90 versperd door modderstromen en overstroomde een brug (pont Solvay) in Montignies-sur-Sambre. In Couillet liepen verscheidene kelders onder. In Villers-Perwin raakte een automobilist gewond bij aquaplaning.

Volg de actuele weersituatie op onze nieuwe weersite.