Geen naakte ontslagen in Doel
Foto: pol de wilde
Bij de sluiting van de kerncentrales Doel 1 en 2 in 2015 zullen geen naakte ontslagen vallen. Dat heeft elektriciteitsproducent Electrabel vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad met de vakbonden gezegd.

Wel voorziet Electrabel dat er in de jaren daarna 200 banen zulen verdwijnen, maar dat zou onder meer gebeuren door mensen die met pensioen gaan niet te vervangen en door omscholingen naar andere functies.

De banen sneuvelen ook niet meteen in 2015. Een kernreactor stilleggen gebeurt niet van vandaag op morgen.

Toch vrezen de vakbonden voor het effect op lange termijn, wanneer de resterende kernreactoren in 2025 zullen sluiten. 'Als Doel 3 en 4 verdwijnen, zullen er in totaal 1.050 jobs verloren gaan', aldus Roedolf. 'Onrechtstreeks, banen in ondersteuningsdiensten en bij onderaannemers meegerekend, staan er zelfs 2.000 à 2.500 jobs op de tocht. Een definitieve sluiting op termijn van de reactoren in Tihange zal allicht het dubbele aan jobverlies inhouden.'

Tihange

Wat Electrabel met de centrale in Tihange van plan is, is niet duidelijk. Volgens het uitrustingsplan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) moet Tihange 1 na 2015 nog tien jaar langer open blijven, maar verliest Electrabel zijn huidige winstmarge op de productie. De geproduceerde elektriciteit moet ter beschikking van de markt worden gesteld. Electrabel krijgt er alleen ‘een billijke marge' voor.

Maar Electrabel is het daar niet mee eens. Het vindt de regeling die de regering voorstelt, een inbreuk op de Europese wetgeving en het eigendomsrecht. Het dreigement van Electrabel om Tihange 1 toch vroeger te sluiten, wordt ook niet zomaar opgevat als een losse flodder voor de boeg van de regering.

Gisteren sprak staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet nog over 'bluf' vanwege de energieleverancier. Minister van Economie Johan Vande Lanotte dreigde meteen met sancties voor Electrabel.

Dreigement Electrabel niet uit de lucht gegrepen

Nu de regering wenst te knagen aan de winstmarges van de energieleverancier, bekijkt Electrabel in hoeverre zij nog wenst te investeren om de reactor van Tihange 1 tien jaar langer open te houden.

Electrabel is vooral gekant tegen de ‘terbeschikkingstelling’ van de elektriciteit uit Tihange 1. Die wordt in de plannen van de federale regering aan concurrenten aangeboden tegen een bodemprijs. Electrabel krijgt voor de productie alleen een ‘billijke marge’, niet meer de huidige winstmarge.