'Yasser Arafat vergiftigd met polonium'
Wijlen Yasser Arafat Foto: © MUHAMMED MUHEISEN
De Palestijnse leider Yasser Arafat, die in 2004 overleed, zou met radioactief polonium zijn vergiftigd, zo meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera na een onderzoek dat negen maanden heeft geduurd.

Acht jaar na de dood van Arafat is het nog steeds een mysterie wat de Palestijnse voorman precies heeft gedood. Al-Jazeera zegt nu te weten dat hij gezond was tot hij op 12 oktober 2004 plots ziek werd.

Belangrijker volgens de Arabische nieuwszender zijn tests die zijn uitgevoerd op de laatste persoonlijke bezittingen van Arafat, zoals zijn kleren en tandenborstel. Die bevatten een abnormaal gehalte aan polonium, een zeldzaam en zeer radioactief element.

De door het Instituut voor Stralingsfysica in Lausanne onderzochte persoonlijke spullen waren ook in meerdere of mindere mate bevuild met bloed, zweet, speeksel en urine van Arafat. De tests op die stalen gaven aan dat er een behoorlijke hoeveelheid polonium-210 in het lichaam van Arafat stak toen hij op 11 november 2004 in het militair ziekenhuis van het Franse Percy overleed.

De stof is dezelfde waarmee in 2006 in Londen de vroegere Russische spion Aleksandr Litvinenko is vermoord.
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in