Hoe vermijd je hoge gsm-kosten op vakantie?
Foto: Shutterstock
Als we op vakantie gaan, willen we zonnige kiekjes meteen op Facebook plaatsen of doormailen naar onze vriendenkring. Uiteraard willen we ook af en toe eens bellen naar het thuisfront. Maar bellen en surfen in het buitenland kan duur uitvallen. Dankzij deze praktische tips voorkom je facturen met hoge bedragen in je brievenbus.

Opteer voor een gunstig tarief
Check voor je vertrek of je operator al dan niet voordelige packs aanbiedt tijdens vakantieperiodes of voor op je gekozen bestemming. Zo kan je al beter inschatten hoe je jouw telefoon moet gebruiken op vakantie.

Beperk e-mailverkeer
Op vakantie hoef je niet aan je werk te denken. Daarom kan het handig zijn om de automatische synchronisatie van je e-mails uit te schakelen op je toestel. Zo blijf je niet alleen ontspannen, je gsm hoeft ook geen grote bijlagen te laden waardoor je kosten binnen de perken blijven.

Let op je verbruik
Download voor je vertrek een applicatie zoals ‘Onavo’ of ‘My Data’ op je smartphone. Hiermee kan je je dataverbruik nauwlettend in de gaten houden. Vanaf 1 juli moeten operatoren trouwens een maandelijks plafond van 60,50 euro hanteren voor roamingkosten in Europa. Als je dat bereikt, wordt het internet tijdelijk voor je afgesloten.

Ban audio, video en nieuwe apps
Apps downloaden, een grappig filmpje van vrienden bekijken, een nieuw nummer van je favoriete band beluisteren... Als je dit doet via je gsm in het buitenland, dan is het bedrag op je telefoonrekening vaak aanzienlijk hoger dan normaal. Wacht bij voorkeur tot je weer thuis bent om dit te doen.

Vertrouw op je voicemail
Als je steeds je telefoon opneemt in het buitenland, kunnen de kosten heel hoog oplopen. Zeker als je naar andere continenten reist. Je doet er goed aan om oproepen om te leiden naar je voicemail. Vervolgens kan je de berichtjes beluisteren. Is het een dringende oproep, dan kan je alsnog terugbellen. Is het niet zo dringend, dan heb je wat geld uitgespaard.

Schakel roaming voor dataverkeer uit
Even je weg zoeken op Google Maps? Dan krijg je gegarandeerd een gepeperde rekening in de bus na thuiskomst. Dit is dé datavreter bij uitstek. Zorg er dus steeds voor dat roaming, de automatische overschakeling op het lokale netwerk, uitgeschakeld is.

Ga op zoek naar wifi-hotspots
Wil je echt je vakantiebelevenissen delen als je nog op je bestemming bent? Ga dan op zoek naar een (internet)café met een wifi-hotspot. Daar kan je (vaak gratis) alle nieuwe roddels en avonturen laten weten aan vrienden, familie en kennissen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in