GDF Suez wil kerncentrales in België alleen openhouden als ze rendabel zijn
Foto: pol de wilde - corelio
Als de Belgische regering beslist om de levensduur van de kerncentrales van GDF-Suez te verlengen, die normaal in 2015 zouden sluiten, zal de Franse energiereus alleen noodzakelijke investeringen doen als die rendabel zijn. Dat heeft Gérard Mestrallet, de topman van GDF-Suez, maandagavond gezegd.

"Als aan ons gevraagd wordt om de centrales te sluiten, dan kunnen we dat. Als ze willen dat de levensduur van de centrales verlengd wordt, dan moeten we investeren. Dat komt neer op ongeveer 1 miljard euro voor de drie (de betrokken reactors, nvdr). Voor ons zal dat een compleet rationele investering zijn", aldus Mestrallet tijdens een seminarie in Frankrijk.

"De investering moet rendabel zijn en beantwoorden aan onze criteria. Als dat niet het geval is, dan investeren we niet. Voor ons is dit een investering als een andere", voegde de topman van GDF-Suez er aan toe.

Volgens de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003, van de paars-groene regering Verhofstadt I, moeten de drie oudste kerncentrales in 2015 worden gesloten, Doel III in 2022, Tihange II in 2023 en Doel IV en Tihange III in 2025.

In oktober 2009 sloot de regering-Van Rompuy een protocolakkoord met GDF Suez, het moederbedrijf van uitbater Electrabel, dat stelde dat de levensduur van Doel I, Doel II en Tihange I met tien jaar wordt verlengd in ruil voor een nucleaire rente.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig