De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft toegevingen aan het westen van Rusland en China tijdens de Syrië-conferentie verdedigd. In de slotverklaring wordt de Syrische president Bashar Assad weliswaar niet uitdrukkelijk van deelname aan een overgangsregering uitgesloten, maar voor Clinton is het wel volledig duidelijk dat hij 'desondanks moet verdwijnen'.

Op de Syrië-conferentie zijn de vijf VN-vetomachten en meerdere staten uit het Midden-Oosten het zaterdag eens geworden over een overgangsregering voor Syrië, kondige internationale bemiddelaar Kofi Annan zaterdagavond aan.

Rusland kreeg het na urenlange onderhandelingen geklaard dat in de slotverklaring de uitdrukkelijke verwijzing staat dat alleen het Syrische volk zelf over de samenstelling van een overgangsregering mag beslissen. Op de vraag of het juist is dat 'personen met bloed aan hun handen', zoals Assad, aan de geplande overgangsregering mogen deelnemen, antwoordde Annan: 'Ik hoop dat mensen met bloed aan hun handen niet de enige mensen zijn in Syrië'.

Weer wat meer hoop op politieke oplossing

Annan sprak van een 'productieve' ontmoeting. Hij heeft weer wat meer hoop op een politieke oplossing voor Syrië. Belangrijk is dat de wereldmachten weer wat meer naar mekaar toeschoven en naar een gemeenschappelijke lijn zoeken voor een oplossing van het conflict in Syrië. De basis daarvoor is gelegd op de conferentie in Genève, aldus de vroegere secretaris-generaal van de VN.

Volgens diplomaten stelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov achter gesloten deuren dat Moskou geenszins een van buitenuit opgedrongen oplossing voor het conflict in Syrië zal aanvaarden. Lavrov verwierp alle formuleringen die ertoe zouden kunnen leiden dat Bashar Assad van een mogelijke overgangsregering wordt uitgesloten, luidde het.

'Assad moet verdwijnen'

Nochtans is het ook voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton volledig duidelijk dat Assad 'desondanks moet verdwijnen'.

Nu het vredesplan van Kofi Annan is aanvaard, wordt de blik gericht op een nieuwe resolutie over Syrië van de VN-Veiligheidsraad. Die moet volgens Clinton verwijzen naar hoofdstuk 7 van het VN-charter, waarbij het doorzetten van vrede kan worden afgedwongen, als het regime van Assad niet voldoet aan de eisen voor een politiek overgangsproces.

Lavrov sprak Clinton kort daarna tegen. De landen die in Genève aan de conferentie deelnamen, kunnen de Veiligheidsraad geen voorschriften dicteren, luidde het. Die heeft zijn eigen regels. Moskou heeft in de Veiligheidsraad tot nog toe alle dwangmaatregelen tegen Syrië met een veto afgeblokt.