Kabinetschef Di Rupo op 2e plaats Antwerpse Stadslijst
Foto: filip claus
De tweede plaats op de Antwerpse Stadslijst, de samenwerking tussen SP.A en CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, gaat naar Yasmine Kherbache (40), een kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS). Dat maakte lijsttrekker Patrick Janssens vandaag bekend.

'Yasmine Kherbache behoort met haar gemengde afkomst (Belgische moeder en Algerijnse vader, red) tot die generatie Antwerpenaars voor wie diversiteit vanzelfsprekend is', klinkt het donderdag in een persbericht.

Jurist

De moeder van twee jonge kindjes kwam op zesjarige leeftijd met haar ouders en broer naar België. Na een rechtenstudie aan de KULeuven en de ULB begon ze een carrière als advocaat aan de balie van Brussel en Antwerpen. Vanuit die functie verdedigde ze de belangen van de kunstensector bij de onderhandelingen over het kunstenaarsstatuut. Zo kwam ze in contact met toenmalig minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke (SP.A).

Een tiental jaar geleden werd ze door Vandenbroucke gevraagd zijn kabinet te versterken. Later ging ze aan de slag bij de kabinetten van Ingrid Lieten (SP.A) en eerste minister Elio Di Rupo (PS), waar ze aan het hoofd van de socio-economische cel staat.  Ze heeft beslist om nu zelf politiek op de voorgrond te treden en kiest daarbij voor Antwerpen.

Inhoud

'Patrick Janssens heeft veel contact gehad met Kherbache tijdens onderhandelingen met Vlaamse en federale regeringen en hij was onder de indruk van haar constructieve probleemoplossing, over de partijgrenzen heen', zegt woordvoerder Bart Govaert.

Kherbache is in Antwerpen nog geen bekend gezicht, 'maar we kiezen met haar voor de inhoud', aldus Govaert. 'Ze heeft ons op het terrein overtuigd van haar kwaliteiten.'

Op de eerste plaats van de Stadslijst staat Patrick Janssens en op drie CD&V-schepen van Cultuur Philip Heylen.

<P>De Waldo Canyon brand heeft intussen de omgeving van Colorado Springs bereikt.</P>

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig