CD&V Leuven wil nieuwe invulling leiderschap
Carl Devlies Foto: BELGA
CD&V Leuven pleit voor een nieuwe invulling van leiderschap waarbij beleid wordt gemaakt door middel van een levendige dialoog met de Leuvenaars. Dat verklaarden de Leuvense christendemocraten bij de bekendmaking van hun lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De lijst van CD&V wordt in Leuven getrokken door eerste schepen Carl Devlies.

CD&V maakt al sinds de fusie in 1976 deel uit van het bestuur in Leuven. Sinds 1994 vormt ze coalitie met de SP.A van burgemeester Louis Tobback. Sp.a en CD&V hebben nu respectievelijk 18 en 12 verkozenen op een totaal van 45 raadsleden.

De Leuvense CD&V-afdeling ijvert naar eigen zeggen voor een 'Leuven op mensenmaat' met plaats voor jonge gezinnen. CD&V vindt dat het aandeel jonge gezinnen niet mag zakken onder de huidgie 26,6 procent. De partij wil daarom dat bij elk woonproject werk gemaakt wordt van minimaal 15 procent grondgebonden woningen en minstens 5 procent van de bijkomende woningen worden voorbehouden voor Leuvenaars.

Om de verplaatsingen te voet en met de fiets te stimuleren moet de kwaliteit van pleinen, straten en fietsvoorzieningen worden verbeterd, vindt CD&V. De partij wil dat De Lijn de binnenstad nog enkel bedient met kleine en frequente shuttlebussen en streekbussen langs de ring laat rijden. Gelede bussen moeten worden verboden in de binnenstad. De partijis geen voorstander van een sluitingsuur voor cafés maar ijvert voor een daadkrachtiger en repressiever begeleid tegen overlast en criminaliteit.

De lijst wordt getrokken door gewezen staatssecretaris voor fraudebestrijding en huidig eerste schepen Carl Devlies, gevolgd door Vlaams parlementslid Karin Brouwers, schepen Els Van Hoof, OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden en schepen Dirk Vansina. Ook Mark Eyskens prijkt op de lijst. Lijstduwer is Peter Van Rompuy, senator en zoon van Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.