Meer dan 3 miljoen euro ontvreemd bij hacking Belgische bankensites
Foto: reuters
De voorbije dagen werden vier personen opgepakt en aangehouden in een gerechtelijk onderzoek naar de hacking van bankenwebsites. Dat heeft het federaal parket maandag bevestigd. Bij die hacking werden bedragen gestolen voor een totale waarde van meer dan 3 miljoen euro.

Het parket verklaarde dat het om twee Russen en twee Polen gaat, die legaal in België verbleven. De vier zouden hun bankrekening ter beschikking gesteld hebben om er geld op te laten storten dat bij die hackings ontvreemd was.

Onderzoeksrechter Michel Claise leidt het onderzoek naar een criminele organisatie die via malware toegang zocht tot de computers van pc-banking-klanten. De gegevens die ze zo verzamelden, werden nadien gebruikt om zelf via internet toegang te krijgen tot de rekeningen van die klanten en er geld af te halen.

Dat geld werd vervolgens op andere rekeningen gestort van 'muilezels', mensen die speciaal aangezocht waren en erin toestemden om hun rekening te laten gebruiken. Die 'muilezels' kregen voor hun medewerking 5 tot 10 procent van de ontvreemde sommen.

Het federaal parket stelt dat de criminele organisatie de vijf grote Belgische banken viseerde. Bij één bank werden maar liefst 7.500 klanten slachtoffer van de hackings en werd er 1.836.130,52 euro ontvreemd. Bij een tweede bank ging het om 4.900 klanten en 1.496.012 euro. Het is niet duidelijk op welke banken die cijfers van toepassing zijn.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in