'Belgische banken moeten kapitaal versterken'
Directeur Mathias Dewatripont (links) en gouverneur Luc Coene (midden) van de Nationale Bank. Foto: BELGA
De Belgische banken zullen ook hun kapitaal moeten versterken, aldus de Nationale Bank. De kapitaalversterking is nodig omdat er binnenkort strengere regels aankomen, de zogenaamde Basel III-regelgeving. De NBB zal de banken vragen een traject voor te leggen hoe ze dat willen aanpakken.

De kapitaalversterking kan maar op een beperkt aantal manieren, legde Dewatripont uit. Vooreerst kunnen de banken proberen winsten te boeken en niet alles daarvan uitkeren via dividenden.

Maar ze kunnen ook minder leningen verschaffen, hun businessmodel herdenken of zelfs een kapitaalverhoging doorvoeren. Basel III wordt pas volledig van kracht in 2018 en zal een overgangsperiode hebben, zo benadrukte Dewatripont.

In 2011 bedroeg de nettowinst van de Belgische banksector 0,4 miljard euro, wat aanzienlijk minder is dan de 5,6 miljard winst in 2010. Onder meer waardeverminderingen en herstructureringskosten drukten het resultaat.

De blootstelling aan probleemlanden Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland was eind 2011 al teruggeschroefd tot 16 miljard euro. Dat is 11 procent van de totale blootstelling aan de overheidssector. In 2008 bedroeg de blootstelling aan de probleemlanden nog 50 miljard euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig