Milquet vraagt coherentie van regeringspartijen over Sharia4Belgium-voorstel
Foto: BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) betreurt de twijfels die er zijn ontstaan bij de regeringspartijen, over haar voorstel om verenigingen als Sharia4Belgium te verbieden. Dat zei ze vrijdag voor het kernkabinet. Ze wil dat er voor de zomer een beslissing wordt genomen in het dossier.

Milquet verspreidde eind vorige week een voorontwerp van wet om privémilities te verbieden. Verschillende regeringspartijen konden zich niet vinden in die tekst. Sommige partijen vonden dat Milquet te snel van stapel liep en eisten bedenktijd. Ze vrezen dat de vrijheid van vereniging in gevaar komt door het nieuwe wetsontwerp.

De minister snapt de aarzeling van die partijen niet: 'Twee weken geleden vroeg iedereen een verbod op deze soorten verenigingen. We moeten nu niet van standpunt veranderen!'

'Ik vraag coherentie', aldus Milquet, die wilt dat het wetsontwerp snel goedgekeurd raakt. 'We moeten voor de zomer, dus voor 20 juli, een beslissing nemen.' 

'Wet maken in het parlement'

Open VLD blijft bij het standpunt dat het parlement moet beslissen over het wetsontwerp. 'Als die wet gemaakt moet worden, moet die gemaakt worden in het parlement', stelt minister Van Quickenborne, die in de regering wel wil discussiëren over het onderwerp.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig