Ook politieke onrust over plannen Pascal Smet
Ludwig Caluwé (CD&V) Foto: © Christophe Licoppe
De onderwijshervorming van Pascal Smet, met onder meer de afschaffing van het B-attest, stuit ook op politieke onvrede. CD&V en N-VA, de coalitiepartners van Smet in de Vlaamse regering, willen het hele plaatje kennen.

In het onderwijs wordt verdeeld gereageerd op de plannen van minister Pascal Smet (SP.A). Hij wil een hele brede eerste graad in de eerste jaren van het middelbaar onderwijs. Het B-attest zou wegvallen.

In De Morgen hebben N-VA en CD&V kritiek op die plannen. Niet zozeer op de plannen zelf voorlopig, maar vooral op de manier waarop Smet het aanpakt en communiceert.

N-VA-fractieleider Kris Van Dijck stelt: 'We weten niet eens wat er in de teksten staat. Momenteel is niets aan de meerderheid voorgelegd. De minister poneert dit alles maar gewoon.'

Hij stelt duidelijk dat er nog niets in beslist.

Ook CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé weet nog niet wat wat het hele plan is van Smet. 'Alles wordt in stukjes en beetjes gelost.'

 Caluwé wijst er ook op dat ons onderwijs internationaal goede punten krijgt. Smet moet dus zorgen dat hij de sterktes van ons onderwijs niet aantast.

 'Volgens ons zal het nodig blijven om in de eerste graad te differentiëren en te oriënteren, precies om ervoor te kunnen zorgen dat na de eerste graad elke jongere op die plaats zit waar zijn talenten het best tot ontwikkeling kunnen komen,' selt hij in De Morgen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig