Groen stelt plan voor overkapping Antwerpse ring voor
Foto: jimmy kets
Groen wil de Antwerpse ring over zijn volledige lengte overkapt zien en stelt voor dat gefaseerd aan te pakken. Dat maakte de partij bekend in Antwerpen. Maar de huidige plannen voor de ring kunnen die 'droom' onmogelijk maken, klinkt het.

Groen stelde in Antwerpen een 8-puntenplan voor om op langere termijn de Ring te overkappen. Het is een noodzaak, geen luxedebat of zomaar een folietje', benadrukte Meyrem Almaci.

Ze zou liever publieke voorzieningen zoals scholen op de ring bouwen in plaats van rond 'de ziekmakende' ring.  'Zo win je ruimte voor ontwikkeling en groen, verbind je de twee stadshelften en zorg je voor een gezondere omgeving en betere nachtrust omdat er minder lawaai is.'

Partijvoorzitter Wouter Van Besien gaf toe dat de kostprijs van zo'n overkapping nauwelijks in te schatten is, maar wees op terugverdieneffecten: 'Je kan een deel inzetten voor projectontwikkeling. Bovendien moet je gezondheidswinst - en dus minder gezondheidszorguitgaven - en andere niet-economische winst meerekenen.'

Concreet pleit Groen er onder meer voor om de Liefkenshoektunnel tolvrij te maken en de snelheid op de Ring te verlagen tot 90 of zelfs 80 km per uur.

De partij wil voorts de huidige plannen overboord gooien en vervangen door het Meccano-tracé dat (vracht)verkeer van de stad moet weghouden. Met de aanleg daarvan kan in 2018 gestart worden volgens Groen, maar al in 2013 kunnen delen van de ring in bijvoorbeeld Borgerhout of Berchem worden overkapt.

Vanaf 2020 volgt dan de overkapping van de rest van de ring, stelt Groen voor.