Bijna 27 miljoen mensen zouden wereldwijd gedwongen worden tot slavernij. Dat stelde Amerikaans Buitenlandminister Hillary Clinton dinsdag bij de voorstelling van het jaarrapport over mensenhandel.

Van de 185 landen die in het Amerikaans rapport bestudeerd werden, respecteerden slechts 33 staten de internationale  teksten rond de bestrijding van mensenhandel, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Evenwel blijkt uit het document ook vooruitgang in de strijd tegen de slavernij. Zo vervolgen steeds meer regeringen mensenhandelaars.

Algerije, Congo, Libië, Noord-Korea en Saoedi-Arabië bevinden zich bij de zeventien slechtst gequoteerde landen. Ook in Soedan, Koeweit, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Cuba en Iran werd een hoge graad van slavernij vastgesteld.

Syrië staat inmiddels op de zwarte lijst van landen die beschuldigd worden van mensenhandel. 'De Syrische regering past de maatregelen tegen mensenhandel niet toe en doet geen enkele inspanning in die zin', aldus het rapport.

'Ondanks de goedkeuring van verdragen en wetten die slavernij verbieden, tonen de feiten dat tal van mannen, vrouwen en kinderen vandaag in slavernij leven en slachtoffer zijn van mensenhandel', benadrukte Clinton.

Op 1 juni meldde de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) dat wereldwijd zowat 20,9 miljoen mensen, van wie bijna een kwart minderjarigen, dwangarbeid moeten verrichten. Volgens Luis CdeBaca, bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken belast met de strijd tegen mensenhandel, hebben 'andere schattingen het over zowat 27 miljoen mensen'.

Clinton voegde er nog aan toe dat 29 landen die in het rapport voorkomen, stegen in het klassement, 'wat betekent dat de regeringen gepaste maatregelen treffen'.