Duitse bank lanceert Karl Marx-bankkaart
Foto: npr
De Duitse bank Sparkasse Chemnitz heeft een kredietkaart uitgegeven met de afbeelding van Karl Marx. Meer dan een derde van de klanten van de bank koos voor een beeltenis van de in Duitsland geboren filosoof, die het einde van het kapitalisme en de triomf van de socialistische staat voorspelde.

De afbeelding van de 19de eeuwse bebaarde filosoof werd door klanten van de Duitse spaarbank gekozen uit afbeeldingen als een paleis, een racecircuit en een kasteel. Voor de val van de Berlijnse muur heette Chemnitz nog Karl-Marx-Stadt. 

De stad werd na de Tweede Wereldoorlog opgetrokken als een socialistische modelstad en nog steeds geldt de stad als een socialistisch bolwerk. In het centrum van de stad staat nog steeds een zeven meter hoge buste van Karl Marx. 

Sinds het einde van het communisme bevindt de stad zich in een economische depressie en is de bevolking gekrompen met 20 procent. Die trend bleef overigens niet beperkt tot de streek rond Chemitz. 

Het oosten van Duitsland, de voormalige DDR, waar burgers weinig vrijheid genoten maar wel konden rekenen op een gewaarborgd inkomen en maatschappelijk welzijn, kent sinds een aantal jaren een ware golf van nostalgie naar de tijden van weleer. De economische crisis heeft die nostalgie enkel aangewakkerd. 

Daarom is het ook niet verwonderlijk dat de klanten van Sparkasse Chemitz een beeltenis van Karl Marx op hun bankkaart verkiezen. In 2008 werd in Oost-Duitsland nog een enquête georganiseerd. Daarin verklaarde 52 procent van de Oost-Duitsers dat ze de vrije markteconomie niet geschikt achtten. Bovendien wenste 42 procent een terugkeer naar het socialisme.