'Zijn wij de cheerleaders van Uplace?'
Bart Somers, razend over Uplace Foto: clh
Uitgelekt mailverkeer bewijst dat Open VLD over Uplace net zo verdeeld is als de Vlaamse regering.

De problemen rond Uplace in de Vlaamse regering deden bij oppositiepartij Open VLD de hoop groeien om de plaats van de SP.A – die het project afwees – te kunnen overnemen. Maar de Vlaamse liberalen zijn intern op zijn minst even verscheurd. Vooral de Mechelse burgemeester Bart Somers reageerde als door een wesp gestoken op een strategische nota, opgesteld door Johan Hanssens, de kabinetschef van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Dat werkstuk zong uitgebreid de lof van Uplace, het sprak van een ‘innovatief gemengd stedelijk project waar mensen kunnen werken, ontspannen, winkelen en samen zijn'. Hanssens ziet uitsluitend meerwaarden.

Somers, hierin gevolgd door kamerlid Gwendolyn Rutten, antwoordt furieus. ‘Het lijkt of deze nota is opgemaakt door Uplace zelf.' De burgemeester van Mechelen laakt het gebrek aan empathie voor de positie van de lokale handelaars en de mensen die angst hebben voor nog meer fileleed. Ook gaat Hanssens voorbij aan de Vlamingen ‘die de moderne stedelijkheid omarmen'. ‘Zo staat de nota haaks op de vernieuwing van het liberalisme dat we samen nastreven.'

Somers houdt zich niet in. 'Het is een politiek oliedomme nota, want ze vraagt dat wij applaudisseren omdat er geen nieuw winkelcentrum komt, maar een nieuwe kunstmatige stad. (...) Waarom moeten wij ons als enigen gedragen als de cheerleaders van Uplace?'

De mailwisseling bevat ook een reactie van Vlaams parlementslid en Brugs schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem. Ze zou vanuit haar bevoegdheid nooit ‘een shoppingmall verdedigen aan de rand van de stad'. Ze klaagt ook aan dat de initiatiefnemers van Uplace haar verweten ‘geen goed liberaal te zijn' nadat ze zich intern tegen het project had uitgesproken.

Daarna volgen nog wat verwijten over en weer, onder anderen tussen fractieleider Sas Van Rouveroy (Vlaams Parlement) en Patrick Dewael (Kamer). Zo maakt Dewael zich druk dat Open VLD - geen lid van de Vlaamse regering - zich zo flauw opstelt in de discussie rond de cultuursubsidies van minister Schauvliege. 'Open VLD???? Zitten wij in de meerderheid?' schrijft Dewael.

Uiteindelijk vraagt voorzitter De Croo met aandrang om de discussie te stoppen. ‘En stop = nu.'

U vindt het hele verhaal over het interne mailverkeer bij Open VLD vandaag in de Standaard of hier in de e-krant.