Ook Planbureau trekt groeiverwachting Belgische economie op
Foto: Foto: Belgin Özgünes
Nadat eerder deze week de Nationale Bank de prognoses voor de Belgische economische groei had opgetrokken, heeft ook het Federaal Planbureau donderdag nieuwe, betere, vooruitzichten gepubliceerd. Het Planbureau gaat nu uit van een economische groei van 0,5 procent dit jaar in plaats van de eerder voorspelde 0,1 procent.

De update van het Planbureau kwam er op vraag van de regering, naar aanleiding van de begrotingscontrole in juli.

De Nationale Bank is nog een tikkeltje positiever over onze economie, en gaat ervan uit dat het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 0,6 procent zal groeien.

De herziening naar boven is vooral een gevolg van de beter dan verwachte prestaties in de afgelopen kwartalen, stelt het Planbureau. Op basis van indicatoren voor ondernemers- en consumentenvertrouwen voorspelt de instelling dat de economische activiteit in het tweede kwartaal stabiliseert, om daarna aan te trekken 'in navolging van de internationale conjunctuur'.

Inflatie en spilindex

Voor volgend jaar stelt het Planbureau de groeivoorspelling bij van 1,4 procent naar 1,3 procent. 'Er wordt rekening gehouden met de achteruitgang van het vertrouwen door de crisis in de eurozone', legt Ludovic Dobbelaere van het Planbureau uit. De Nationale Bank gaat uit van een groei met 1,4 procent in 2013. 

Wat de inflatie betreft, verwacht het Planbureau dat er een afkoeling zal zijn van 2,7 procent in 2012 tot 1,6 procent in 2013. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex zou dalen van 2,6 procent tot 1,8 procent.

En het is deze index die als basis geldt voor de spilindex. Die zou pas eind dit jaar opnieuw worden overschreden, zo herhaalt het Planbureau zijn eerdere verwachting. Daarna wordt de volgende spilindex niet in 2013 bereikt, zo luidt de pronostiek.

Werkloosheid zal stijgen

De relatief goede prestaties zullen toch niet kunnen verhinderen dat de werkloosheidsgraad in België zal stijgen. Dit jaar zouden er 9.500 werklozen bijkomen, volgend jaar zelfs 24.600, raamt het Planbureau.

Dat zou de werkloosheidsgraad opdrijven van 7,2 procent in 2011 tot 7,6 procent van de beroepsbevolking in 2013. Een volgende actualisering van de cijfers volgt in september.