Ruilhandel viert hoogtij bij Grieken
Foto: igogreece
Nu de crisis in Griekenland ongenadig toeslaat en armoede op de loer ligt, zoeken de Grieken hun heil in alternatieve overlevingsstrategieën. Coöperatieve landbouwverenigingen steken de kop op en ruilhandel voor goederen en diensten moet tegemoet komen aan de basisbehoeften van de Griekse burgers.

In enkele Griekse steden zoals Volos en Chania hebben een aantal Grieken een ruilhandelsysteem voor goederen en diensten uitgedokterd. Het concept is eenvoudig en gebaseerd op een soort puntensysteem. Mensen moeten zich inschrijven op een online database en krijgen daar een virtuele rekening.

Die rekening staat bij inschrijving op nul en kan gespijsd worden door het aanbieden van goederen en diensten. Wanneer mensen genoeg punten hebben verzameld kunnen zij zelf goederen en diensten aankopen. 

Het aanbod van het systeem varieert van tastbare voedingswaren, kleding en luxeproducten tot lessen wiskunde en taalopleidingen. 

Bovendien heeft het systeem een limiet. Eénmaal die limiet bereikt moeten de punten worden gebruikt. Op die manier wordt oppotten verboden, worden misbruiken uitgesloten en wordt vermeden dat het systeem ontspoort. 

'Het is bevrijdend om niet met geld te moeten betalen'

'Het is erg bevrijdend om niet te hoeven betalen met geld', zegt  Maria Choupis, één van de oprichters van het systeem in de Griekse havenstad Volos. Volgens haar zijn er nu bijna 15 netwerken in Griekenland actief, die het alternatieve puntensysteem gebruiken om goederen en diensten te verhandelen. 

Volgens Choupis zou het netwerk nog sneller zijn gegroeid als mensen niet zo bang waren. 'Het is alsof ze murw zijn geslagen, alsof ze duizelig zijn', legde ze uit. 'Op het moment dat mensen zien hoeveel ze zonder geld kunnen doen, zijn ze overtuigd.'

Onlangs nam het Griekse parlement een wet aan die ‘alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling’ aanmoedigt. Choupis benadrukte dat er een nieuwe wind waait in Griekenland. Dat mensen vastbesloten zijn boven de woede uit te stijgen en creatieve oplossingen bedenken.