België schroeft ambitie staatsbons fors terug
Foto: rr
De Belgische staatsbon is niet meer in trek. Door de lage rente tekenen weinig particulieren er op in. Begin dit jaar hoopte de schatkist nog ruim 6 miljard euro op te halen uit staatsbons, maar die verwachting is fors teruggeschroefd naar een half miljard. Problemen voor de schatkist levert dat niet op. België haalt nu meer geld op bij institutionele beleggers, blijkt uit een mededeling van het Agentschap voor de Schuld.

Vorig jaar haalde België nog veel geld op bij gewone burgers. De zogenaamde "Leterme-staatbon" van december 2011 was goed voor 5,7 miljard euro. De rente was toen ook een stuk hoger.

Het Schuldagentschap zette daarop de doelstelling voor dit jaar vast op ruim 6 miljard euro. Op zes maanden tijd is de rente echter fors gedaald. Momenteel draait die rond de 2 procent.

Voor veel particulieren is de staatsbon daarom niet langer interessant. De jongste staatsbon die werd uitgegeven, bracht slechts 46 miljoen euro op, in maart was een uitgifte goed voor 59 miljoen euro.

Het Agentschap van de Schuld heeft daarom zijn verwachtingen voor dit jaar bijgesteld. 'Vorige week zaten we met de vijfjarige rente onder de 2 procent. We moeten al tot 2010 teruggaan voor zo’n lage rente. Particuliere beleggers kijken altijd naar het rendement. Wij moeten daarom realistisch zijn en vandaar de bijsturing', legt Jean Deboutte van het Agentschap voor de Schuld uit.
 
Minderinkomsten gecompenseerd door institutionele beleggers
 
Die minderinkomsten worden gecompenseerd dankzij de institutionele beleggers. De schatkist trekt haar verwachte inkomsten uit lineaire obligaties (OLO’s) op tot 31,5 miljard euro, of 5,5 miljard euro meer dan oorspronkelijk gepland.
 
Ook de inkomsten uit EMTN-programma’s en zogenaamde 'Schuldscheine', leningen naar Duits recht, stijgen met een half miljard. 'Net omwille van de lage rente wekt ons land bij die beleggers wat meer vertrouwen', zegt Deboutte.
 
Het Agentschap voor de Schuld verlaagt overigens de leningnood van België met ruim een half miljard, tot bijna 38 miljard euro. Bijna 64 procent van de doelstellingen inzake langetermijnuitgiftes voor dit jaar zijn nu al gehaald.