Sharia-fanaat die twee agenten neerstak, riskeert levenslang
Foto: IMAGEGLOBE
De man die twee politieagenten heeft aangevallen met een mes in metrostation Beekkant, is aangehouden voor poging tot moord in een terroristische context. Dat heeft het federaal parket zaterdag bekendgemaakt. Hij riskeert levenslang.

De dader, een 34-jarige Franse islamist, verklaarde aan de onderzoeksrechter de aanval te hebben gepleegd met als bedoeling te worden doodgeschoten door de politie en op die manier de positie van de Belgische regering over de nikab te wijzigen.

De twee aangevallen agenten zijn 23 en 24 jaar. Eén van beiden mocht het ziekenhuis al verlaten. De andere, een vrouw, is zwaargewond en verblijft nog steeds in het ziekenhuis. De feiten werden vastgelegd door bewakingscamera’s, en tonen hoe de dader de agenten aanvalt terwijl ze patrouilleren in een gang, en dus niet tijdens een controle zoals eerder gemeld.

De dader had een groot mes op zak, plus een kleiner lemmet verstopt in een pen. Hij verklaarde een moedjahedien te zijn, en uit Parijs te zijn gekomen om de ’heilige oorlog’ te voeren. Met zijn daad wou hij ook het vertrek eisen van de ’ongelovigen’ uit Afghanistan en protesteren tegen het beleid van de Belgische regering tegenover moslims en het dragen van de nikab. Hij had documenten bij die dat bevestigden, die onder meer verwezen naar Sharia4Afghanistan en de taliban.

De man gaf toe de agenten te hebben aangevallen met het mes, maar zonder intentie te doden. Hij is niet gekend bij de Franse of Belgische politiediensten.