Honderdtal personen manifesteren in Brussel tegen ACTA-verdrag
Ook elders in Europe werd al betoogd tegen het verdrag, zoals hier in Estland (februari 2012) Foto: AFP
Een honderdtal mensen hebben zaterdag in Brussel gemanifesteerd tegen het ACTA-verdrag, de handelsovereenkomst tegen namaak. Dat verdrag moet in juni of juli door het Europees Parlement gestemd worden. Volgens de manifestanten schaadt het akkoord de fundamentele burgerrechten.

De manifestanten verzamelden zich voor het Albertinaplein en trokken omstreeks 15.00 uur naar het justitiepaleis. Hun protest is vooral gericht tegen het feit dat de term namaak ook slaat op inbreuken tegen de intellectuele eigendom en het copyright. Ze vrezen ook dat ACTA de toegang tot generische geneesmiddelen beperkt.

De manifestanten komen uit verschillende bewegingen van de maatschappij. Enkele politici voegden zich bij hen. 'Een van de bezwaren op het verdrag heeft betrekking op het feit dat de exacte inhoud van ACTA vaak onduidelijk is, aangezien de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvonden. De nationale parlementen werden niet geraadpleegd. De tekst biedt enkel juridische vaagheid, waarbij de fundamentele vrijheden van de Europese burgers in groot gevaar zijn', aldus Europees afgevaardigde Marc Tarabella (PS).

'Namaak is een plaag en de schending van het intellectueel eigendom is een echt probleem. Het heeft echter geen enkele zin om een alomvattend akkoord te maken voor zo uiteenlopende domeinen zoals het downloaden, de internetproviders of geneesmiddelen', aldus nog een woordvoerder van de PS in het Europees Parlement.