Burgemeester Molenbeek: 'Ik ben stomverbaasd en woedend'
Foto: © Michiel Hendryckx
Een dag na de agressie tegen twee agenten in de Brusselse metro laat de burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux, weten dat hij 'stomverbaasd en woedend' is. In het hele Brusselse gewest is de extremismedreiging intussen verhoogd.

Een Parijse moslimfundamentalist heeft gisteren in Molenbeek twee agenten verwond met een mes, wellicht uit wraak voor de nikab-rel.

'De dader had duidelijk criminele bedoelingen. Hij had een document bij zich met daarop 'Molenbeek l'ignoble' (vrij vertaald: walgelijk Molenbeek) en kwam van Parijs met een ticket enkele reis. Hij hangt samen met de Sharia-beweging', aldus Moureaux.

Volgens de burgemeester gaat het om een moordpoging. 'Molenbeek kreeg recentelijk af te rekenen met een islamistische groep en nu met een islamist uit Parijs. Dit is een groot leed voor de gemeente.' 

Er worden in Molenbeek geen extra maatregelen genomen. ‘Er zijn al versterkingen aanwezig sinds vorige week', zei Moureaux eerder. ‘Bovendien kun je hier weinig tegen doen. Het is een geïsoleerde man die er onschuldig uitziet. Zijn mes had hij in plastic verborgen. Zoiets kun je niet voorspellen.'

De burgemeester noemt het ‘wel des te verontrustender dat iemand daarvoor uit Frankrijk komt'. Philippe Moureaux vraagt dat de zaak door het gerecht met de nodige strengheid wordt aangepakt. Hij rekent op een internationale politiesamenwerking om het netwerk te ontmantelen. Hij prees ook de moed en de koelbloedigheid van de agenten.

Het OCAD, het orgaan dat de veiligheidssituatie in ons land opvolgt, heeft de terrorismedreiging in het hele Brusselse gewest verhoogd van niveau twee (gemiddeld) naar niveau drie (ernstig). Tot gisteren gold dat alleen voor Molenbeek. Het OCAD schat de dreiging hoger in na de steekpartij.

Een van de twee agenten blijft nog altijd voor observatie in het ziekenhuis. Ze heeft inwendige bloedingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig