Sharia4Belgium-sympathisant blijft aangehouden
Rellen in Molenbeek Foto: BELGA
De man die zondag is opgepakt tijdens de rellen in Molenbeek blijft voorlopig aangehouden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist.

Diezelfde raadkamer verwees Houssien Elouassaki (21) uit Vilvoorde ook onmiddellijk door naar de correctionele rechtbank voor smaad, beledigingen, bedreigingen tegen over politieagenten en weerspannigheid. De man zelf ontkent elke schuld, zegt zijn advocaat.

Theehuis

Hij bevond zich zondagavond samen met twaalf andere leden of sympathisanten van de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium in een theehuis in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek toen de lokale politie van de zone Brussel West er binnenstapte om hun identiteit te controleren. De dertien verzetten zich daartegen en het kwam tot een verhitte discussie en vervolgens tot een schermutseling waarbij een deel van het meubilair sneuvelde.

Uiteindelijk konden de dertien toch opgepakt worden. Twaalf van hen werden enkel administratief aangehouden en kwamen na korte tijd weer vrij. De dertiende, Houssien Elouassaki, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Stoel

Die aanhouding is nu verlengd en Elouassaki is in één beweging ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank. 'Hij zou de agenten beledigd en bedreigd hebben, opgeroepen hebben tot haat en agenten te lijf zijn gegaan met een stoel', zegt meester Mieke Thijssen, de advocate van Elouassaki. 

'Zelf ontkent hij elke schuld. Volgens hem heeft de politie zijn uitspraken volledig verkeerd genoteerd en was hij de hele tijd vredelievend. Hij geeft wel toe dat hij een stoel heeft genomen om zich daarmee een weg naar buiten te banen, maar hij zou de agenten niet geslagen hebben.'

Wonde

Elouassaki raakte bij zijn arrestatie ook gewond aan het hoofd. Volgens de politie gebeurde dat bij een val, volgens de man zelf door slagen van de agenten. 'Het gaat om een vrij grote wonde op het achterhoofd. Mijn cliënt zegt dat hij daarnaast ook slagen kreeg op de benen en de rug. We bekijken nu of we daarvoor klacht indienen', aldus nog meester Thijssen.

Houssien Elouassaki heeft volgens zijn advocate een blanco strafblad en zou nooit in aanraking gekomen zijn met politie of gerecht, ook niet als minderjarige. Wanneer de man precies voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, staat nog niet vast. 'In principe moet dat binnen de maand gebeuren', zegt meester Thijssen. 'Ik vermoed dus dat het in de eerste weken van juli zal zijn, misschien zelfs nog voordien.'