Vandaag begint het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. De Standaard Online vroeg aan een elftal bekende voetbalfans - van Linda De Win tot Herman Brusselmans - wie er volgens hen zal winnen (1), wie ze zien als outsider voor de eindzege (2) en welke speler volgens hen het tornooi zal domineren (3).

Annelien Coorevits (ex-Miss België en vrouw van Anderlecht-speler Olivier Deschacht)

1) Van mij mag het Duitsland worden. Iedereen verwacht dat ze het goed gaan doen, en het is een buurland van ons, dus…

2) Frankrijk is misschien een outsider? Ze hebben de laatste jaren slecht gepresteerd, dus waarschijnlijk willen ze dat rechtzetten.

3) Goh, er zijn er zo veel! Doe maar Cristiano Ronaldo, een van de beste spelers ter wereld die ik heel graag bezig zie.

 

 

Ben Crabbé (tv-presentator)

1) Mijn favoriet is Duitsland, omdat het een echte tornooiploeg is die altijd ver geraakt. Het is al een hele tijd ‘net niet’ geweest voor de Mannschaft, dus het moet er toch ooit eens van komen? Spanje wordt het volgens mij zeker niet. Net als de Engelsen, die er in de Premier League een lang en zwaar seizoen hebben opzitten.

2) Herinner je je nog Griekenland dat totaal onverwacht Europees kampioen werd in 2004? Zo’n scenario zie ik best gebeuren.

3) Voor veel oudere spelers is het vaak dat ene tornooi te veel. Als ik moet kiezen neem ik Klaas-Jan Huntelaar van Nederland (spits bij Schalke 04, red.). Moesten de Belgen díe in de spits hebben lopen… Die trapt de ballen wel binnen hoor. Ik ben een grote Holland-supporter, maar voor dit tornooi zie ik het slecht in, ook omwille van hun matige ambities. 

 

 

Hugo Broos (voormalig Rode Duivel, oud-trainer van onder andere Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk)

1) Volgens mij wordt het Spanje. Het is een ploeg die nooit teleurstelt en nog maar weinig verrassende nederlagen geleden heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Toch vormen deze ploegen mijn top drie.

2) Dat vind ik altijd moeilijk. Denemarken misschien? De Engelsen durf ik niet zeggen, want dat is meestal niets op een groot tornooi. Dan toch maar Oekraïne. Als organiserend land heb je altijd dat kleine voordeel van thuis te spelen, dus misschien kunnen zij voor een verrassing zorgen.

3) Ik zou het niet meteen kunnen zeggen, want ik ken veel van de deelnemende ploegen absoluut nog niet goed genoeg… Xavi (middenvelder van Spanje en Barcelona, red.) is een goede gok denk ik, omdat hij misschien wel zijn laatste groot internationaal tornooi speelt…

 

 

Dirk Deferme (sportjournalist Stadion)

1) Duitsland. Het is een jonge ploeg en een échte Mannschaft, die in 2010 een uitstekend WK gespeeld hebben. De as, en zelfs meer dan dat, bestaat grotendeels uit spelers van Bayern München, die misschien wel extra geprikkeld zijn aangezien ze met hun club geen enkele prijs gepakt hebben. Bovendien is de trainer, Joachim Löw, een uitstekende tornooicoach.

2) Puur op gevoel zeg ik: Italië. Waarom? Omdat ze goed in systeem kunnen spelen en er weinig echte vedetten in de ploeg zitten. Het omkoopschandaal dat Italië opnieuw treft momenteel kan misschien voor een extra prikkel zorgen. In 2006 werden ze ook verrassend wereldkampioen.

3) Robin Van Persie (spits van Nederland en Arsenal, red.), die het op internationaal vlak eindelijk eens moet waarmaken. Oranje moet heel het team rond hem opbouwen, vind ik. Toch heeft hij veel concurrentie, denk maar aan Huntelaar.

 

 

Herman Brusselmans (schrijver, voetballiefhebber)

 

1) Olland! Waarom precies onze noorderburen? Ik verdien er de helft van mijn brood, ik ga er vaak naartoe,… en ze zijn niet voor niets vice-wereldkampioen natuurlijk. Al zullen Spanje en Duitsland er ook heel dicht bij zijn.

2) Het is altijd uitkijken naar het gastland vind ik, in dit geval zijn het er twee, Polen en Oekraïne. Ze kennen het klimaat, de omgeving, de stadions en hebben dus zeker een streepje voor.

3) Klaas-Jan Huntelaar is mijn ‘mascotte’. Oké, het is geen Marco Van Basten of Johan Cruyff, maar het is wel een goalgetter. Huntelaar is een no-nonsense kerel uit het noorden, zonder piercings enzovoort. Daar heb ik het wel voor.

 

 

Carl Huybrechts (sportpresentator- en commentator)

1) Duitsland en Spanje, maar de Duitsers staan toch met stip op één genoteerd. Ik merk al een aantal jaren veel meer frivoliteit in het Duitse voetbal, het is niet enkel meer een fysiek sterke machine. Ze hebben veel jonge spelers met een dribbel in de voeten, die ‘Barça-pasjes’ kunnen rondstrooien. Spanje is fysiek over de top vrees ik, naar het beeld van Barcelona. De fut lijkt er wat uit.

2) Twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika verwachtte ik heel veel van Engeland. Ze hebben me teleurgesteld en ik heb er niet meteen een verklaring voor. Het is nochtans een ploeg om ‘U’ tegen te zeggen: ze hebben een schitterende keeper (Joe Hart van Manchester City, red.), Steven Gerrard, Frank Lampard, Wayne Rooney… Zet Rooney in de ploeg bij Barça en die doet vlotjes mee met hun ‘tikitakavoetbal’ hoor, zo goed is hij.

3) Er is zo’n ontzettend ruime keuze… Geef mij dan maar Toni Kroos en André Schürrle van Duitsland, ook al speelde Kroos geen schitterende Champions League-finale. Ik heb die wedstrijd live bijgewoond en dacht toen voor de eerste keer in heel mijn carrière: ‘Shit, die Duitsers hadden moeten winnen!’(lacht)

 

 

Linda De Win (VRT-journaliste Villa Politica)

1) Ik twijfel tussen Spanje en Duitsland. Spanje is wel de regerende wereldkampioen, maar veel spelers hebben een heel zwaar seizoen achter de rug. Dat geldt evenzeer voor Duitsland natuurlijk. De Duitsers hebben ook een goed team, met veel nieuwe mensen die tot ontbolstering komen. Ze hebben tenslotte ook België afgedroogd, nietwaar?

2) Ik wou eerst Nederland zeggen, maar zij horen eerder bij de favorieten. Engeland misschien? Ik vraag me ook af wat de ploeg van Frankrijk waard is, na een aantal wanprestaties op grote tornooien.

3) Ik kijk uit naar de prestaties van Thomas Müller. Die heeft me vorige keer op het WK positief verrast, en ook in de finale van de Champions League onlangs heb ik hem aan het werk gezien. Van hem verwacht ik dus wel iets. Ik hoop ook dat er een of twee ‘nieuwe’ spelers zich zullen tonen op het EK.

 

 

Gilles De Coster (Woestijnvis, ex-presentator Radio 1)

1) Spanje, de ploeg met intrinsiek de meeste kwaliteit en het meeste zelfvertrouwen. Ze zijn ook beter ‘gerodeerd’ dan de meeste andere ploegen, denk ik. Duitsland wordt wel de grootste concurrent en een goede tweede.

2) Ik hoop op Engeland als outsider, zoals bij elk groot tornooi. Ik zou graag eens zien dat ze meer dan een figurantenrol kunnen spelen. Gastland Polen wordt misschien wel de revelatie, ze hebben toch een stevige, fysieke ploeg. De meesten gokken op Oekraïne? Zó veel ken ik er nu ook weer niet van, dus zij zullen wel gelijk hebben! (lacht)

3) Andres Iniesta is voor mij een van de allerbeste voetballers ter wereld, dus hem zal ik met meer dan grote aandacht volgen. Daarnaast hoop ik op Arjen Robben, zeker nadat hij vorige week met Oranje werd uitgefloten in zijn eigen stadion tegen Bayern München (Robben miste een penalty in de Champions League-finale tegen Chelsea, red.). Het is een echte klasbak die volgens mij ondergewaardeerd wordt. Hij heeft een spectaculaire speelstijl, enigszins voorspelbaar, maar toch…

 

 

Celie Dehaene (Club Brugge-supporter en vrouw van oud-premier Jean-Luc)

1) Volgens mij wordt het Spanje. Telkens als ik naar Real Madrid of Barcelona ga kijken, merk ik dat zij een heel andere manier van spelen hebben. Hun passes komen altijd aan hé, en en die van ons niet! (lacht) De Duitsers zijn nochtans ook goed bezig, en Nederland mag ook niet onderschat worden.

2) Wie weet wordt het een van de gastlanden, je weet nooit. Ze hebben alleszins het voordeel van de ambiance.

3) Bij Spanje spelen er wel een paar… Cristiano Ronaldo vind ik wel een buitenbeentje, of Wayne Rooney, maar die is de eerste wedstrijden geschorst dus die noem ik beter niet. Alhoewel, als Engeland doorstoot, kan hij nog een rol van betekenis spelen.

 

 

Paul Van Himst (viervoudig Gouden Schoen, ex-speler en trainer van Anderlecht en de Rode Duivels)

1) Spanje, omdat het de ploeg is met het meeste talent aan de basis. Wat ze soms missen bij Barcelona, zeker nu David Villa geblesseerd is, dat hebben ze wel bij de Spaanse nationale ploeg. Spanje, dat zijn vooral spelers van Barça en Real, toch de twee beste clubs van de wereld. Voeg dat samen en je krijgt mijn topfavoriet voor het EK.

2) De outsiders zijn meestal dezelfde hé: Duitsland, of Nederland. Van de ploegen die minder favoriet zijn denk ik aan Portugal, waar ook veel talent zit. Maar veel hangt af van hun tegenstander, als ze de groepsfase al overleven natuurlijk.

3) Messi speelt niet mee, dus zal Cristiano Ronaldo wel de ster van het tornooi worden zeker? Maar nogmaals, alles hangt ervan af hoe ver de Portugezen geraken.

 

 

Cathérine Van Eylen (VRT-sportanker)

1) Duitsland. Ze waren al finalist in 2008 en halve finalist in 2010, dus het is tijd om te oogsten. Ze hebben gewoon topspelers, een goede coach, de juiste mentaliteit… Bayern München is er ook hofleverancier, en volgens mij kunnen die spelers hun ontgoocheling over de verloren titel en Champions League-finale omzetten in iets positiefs.

2) Polen lijkt me een outsider. Het is een gok, want ze wonnen nog nooit een wedstrijd op een EK (Polen plaatste zich in 2008 onder Leo Beenhakker voor het eerst voor een EK. Ze verloren van Duitsland en Kroatië, en speelden gelijk tegen gastland Oostenrijk, red.). Het is een stevige ploeg met enkele goede spelers, zoals Lewandowski van Dortmund. Ze hebben het voordeel in eigen land te spelen, en bovendien zitten ze niet in de zwaarste groep (met Griekenland, Rusland, Tsjechië, red.). Na de openingswedstrijd tegen Griekenland op 8 juni zullen we meer weten.

3) Ik kijk enorm uit naar de Nederlandse aanval met Robin Van Persie. De verdediging vind ik niet sterk genoeg om de titel te winnen. Van Persie was topschutter in de Premier League, speler van het jaar bij Arsenal, kortom een fantastisch seizoen. Ik vermeld hier dus geen jong talent, maar wel een Robin Van Persie die internationaal eindelijk ontploft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in