In Griekenland heeft de woordvoerder van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad ophef veroorzaakt. Tijdens een live tv-debat ging Ilias Kasidiaris twee vrouwelijke politici te lijf. Het parket vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit.

De 31-jarige Kasidiaris ging volledig door het lint tijdens een verhitte discussie over de Griekse politiek in de aanloop naar de verkiezingen van 17 juni. De woordvoerder voelde zich beledigd na een uitspraak van Rena Dorou, lid van de extreemlinkse Syriza-partij. Die verwees naar een strafzaak die tegen hem liep.

Kasidiaris, die bij de laatste stembusslag is verkozen, sprong uit zijn stoel en gooide een glas water naar Dorou toen die zei dat er 'een crisis van de democratie is wanneer mensen die het land 500 jaar terug in de geschiedenis willen zetten in het Griekse parlement zijn geraakt'.

Vervolgens richtte hij zich tot een prominent lid van de communistische partij, Liana Kanelli. Zij was opgestaan met een krant in de hand, die ze kennelijk naar hem wou gooien. De moderator probeerde de gemoederen te bedaren door 'nee, nee, nee!' te roepen. Maar Kasidiaris liep naar haar toe en haalde drie keer uit naar haar gezicht. 

De regering veroordeelt het gedrag van Kasidiaris met klem.'Deze aanval is een aanval tegen elke democratische burger', zegt een woordvoerder van de regering, die excuses eist van de partij.

De partij Gouden Dageraad, die neonazistische sympathieën ontkent, is beschuldigd van gewelddadige aanvallen tegen immigranten. De partij haalde zeven procent van de stemmen tijdens de laatste parlementsverkiezingen, wat haar 21 van de 300 zetels opleverde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig