Woordvoerder Sharia4Belgium officieel aangehouden
Fouad Belkacem Foto: BDW
Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, is aangehouden. Belkacem, alias Abu Imran, heeft aangezet tot haat tegen mensen van een ander geloof, vindt het parket. De man werd donderdagochtend opgepakt bij hem thuis.

Belkacem (30) werd deze ochtend in zijn huis in Boom opgepakt op vraag van de Antwerpse onderzoeksrechter voor dezelfde feiten waarvoor hij begin mei veroordeeld werd: het verspreiden van extremistische en racistische commentaren.

In de loop van de voormiddag werd Belkacem voor de onderzoeksrechter geleid. Die besliste om hem aan te houden voor overtredingen op de antiracismewet, vertelde het Antwerpse parket donderdagmiddag op een persconferentie. Belkacem heeft volgens het parket aangezet tot haat tegen mensen van een andere geloofsovertuiging. 

De leider van Sharia4Belgium moet nu binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen. Het parket wil Belkacem zo snel mogelijk voor de rechter brengen, en onderzoekt ondertussen of het mogelijk is om zijn nationaliteit af te nemen.

Het parket benadrukte donderdag nog dat het onderzoek snel zal gevoerd worden, om de verdachte zo spoedig mogelijk voor de correctionele rechtbank te krijgen. Het onderzoek staat volledig los van de zaak die al eerder voor de rechter kwam.

Filmpje

De reden om Fouad Belkacem op te pakken is het filmpje dat de man onlangs op YouTube postte, aldus het parket. Belkacem verspreidde dat na het nikab-incident in Molenbeek. In dat filmpje zette hij aan tot haat tegen niet-moslims, heel gelijkaardig met de feiten waarvoor hij veroordeeld werd.

Het gaat ook om het filmpje over zijn persconferentie na de rellen in Molenbeek. Het gaat dus niet omdat hij zou aangezet hebben tot de rellen in Molenbeek, maar om de filmpjes waarin hij haat predikt.

Het bewuste filmpje is ondertussen van YouTube verwijderd. En ook de website van Sharia4Belgium is offline.

Haatprediker

'Het openbaar ministerie meent dat de verdachte een haatprediker is die de grenzen van rechten en vrijheden frequent overtreedt', verduidelijkt Antwerps parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. 'Het parket heeft de aanhouding gevorderd omwille van het manifest recidivegevaar.'

De nieuwe feiten vertonen volgens het parket immers gelijkenissen met die waarvoor Belkacem op 4 mei al werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één met uitstel. Tegen dat vonnis loopt nog een door Belkacem aangetekend hoger beroep.

Vorig jaar had hij in Antwerpen opgeroepen tot haat tegen niet-moslims en had hij ook uitgehaald naar de nabestaanden van Vlaams Belang-politica Marie-Rose Morel. Hij kreeg daarvoor twee jaar cel, waarvan één jaar met uitstel, maar moest niet naar de gevangenis.

Vanochtend nog filmpje van Belkacem gepost

Vanmorgen werd er nog een filmpje van Sharia4Belgium op Youtube gepost, met de titel 'Waar is jullie rechtvaardigheid'. Daarin doet Belkacem zijn beklag over het feit dat zijn boodschap, na de vele interviews die hij de laatste tijd gaf, nog steeds niet is overgekomen. Belkacem spreekt ook de bewering van Bart De Wever, als zou hij een misdadiger zijn, tegen.