Marleen Temmerman verlaat politiek
Marleen Temmerman Foto: Julie Landrieu
In oktober verlaat SP.A-senator Marleen Temmerman de actieve Belgische politiek. Ze wordt directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

Senator en SP.A-fractieleider Marleen Temmerman verlaat in oktober de actieve Belgische politiek, en ruilt Gent en Brussel in voor Genève, zo laat haar partij weten. Ze wordt in de Senaat opgevolgd door Leona Detiège.

Temmerman blijft overigens lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lokeren en voor de provincieraadsverkiezingen in Gent, maar het is nooit haar bedoeling geweest om te zetelen in de gemeente- of provincieraad. Ze is enkel lijstduwer om haar partij te steunen.

Temmerman wordt in Genève hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Dit departement heeft tot doel de mondiale inspanning op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid te verbeteren.

Ze zal een cruciale positie bekleden om de seksuele en reproductieve gezondheid te bevorderen binnen de VN. Het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de WGO stimuleert landen over de hele wereld om hun onderzoekscapaciteit uit te bouwen, en in te zetten om de moeder- en kindzorg, de gezinsplanning, en de behandeling van infecties en kankers te verbeteren.

Temmerman werd gekozen uit 240 kandidaten gezien haar ruime ervaring op het terrein als arts-gynaecologe, wetenschapper en prof, veldwerker in meerdere Afrikaanse landen, maar ook als activiste en politica. Met deze benoeming wordt zij de hoogstgeplaatste Belg werkzaam binnen de Wereldgezondheidsorganisatie.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback reageert vereerd. 'Voor dit soort prestigieuze functies verdringen honderden kandidaten elkaar. We zijn dan ook bijzonder trots dat de keuze op Marleen viel. Ze heeft als arts én als politica bewezen dat ze tot de absolute top behoort, ik ben er zeker van dat ze ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie hoge ogen zal gooien.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig