De jonge kunstenares Y.B. (21) uit Aalst werkt naar eigen zeggen aan een uiterst macaber project. Ze beweert jonge katten te hebben vermoord om met hun pels een bontcreatie te maken. ‘Ik begrijp de controverse. Anderzijds: een rat mag gedood worden. Waarom een kat dan niet?’ De Aalsterse burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) laat de zaak onderzoeken.

UPDATE:  In een spoedoverleg met haar kunstschool KASK in Gent heeft Y.B. beslist dat ze toch geen katjes zal doden. Ze is geschrokken van de heisa die haar idee heeft veroorzaakt.

Kunststudente Y.B.  werkte tot nog toe in absolute stilte aan haar eindwerk. Een op het eerste gezicht onschuldige boodschap op haar Facebookprofiel (‘Ik zoek kleine katjes’) vestigde echter de aandacht op haar geheimzinnige project. Tegenover vrienden, en nu ook tegenover onze krant, bevestigde ze de geruchten dat ze de kittens zal doden voor de kunst. ‘Ik heb er voldoende gevonden om mijn creatie te verwezenlijken. Hoe het er zal uitzien, verklap ik niet’, zegt ze vaag. ‘U moet daarvoor op 23 juni naar de leegstaande meubelfabriek in de Gentse Meibloemstraat komen.’

Op de vraag of de diertjes die ze via Facebook verzamelde intussen gedood zijn antwoordt Y.B. positief. 'Uiteraard. Ik had enkel de pelsen nodig en die worden nu bewerkt in een gespecialiseerde firma voor bontproductie. Aan mijn tegenstanders zeg ik dit: iedereen vindt het normaal dat ratten worden gevangen en gedood. Een katje dat sterft voor de kunst, zou niet kunnen. Waarom niet? Omdat een rat een lelijk dier is en een kat een lief beestje?’

Burgemeester laat zaak onderzoeken

Het lijkt prietpraat, maar Y.B. beweert dat het haar weldegelijk menens is. De burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot (CD&V), werd gisteravond ingelicht over het kunstproject. ‘Iedereen moet de wetten rond de volksgezondheid en het dierenwelzijn respecteren.’ Uyttersprot laat de zaak onderzoeken.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig