LDD zet Verstrepen aan de deur
Jurgen Verstrepen Foto: belga
Het partijbestuur van LDD heeft beslist Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen aan de deur te zetten. Verstrepen reageert boos. Hij vergelijkt voorzitter Dedecker met Darth Vader uit Star Wars.

Een recent interview waarin Verstrepen scherp uithaalde naar Dedecker zou de spreekwoordelijke druppel zijn geweest. Verstrepen zelf spreekt van een 'afrekening', Dedecker van 'de kroniek van een aangekondigde defenestratie'.

Verstrepen zelf zag de bui trouwens vorige week al hangen. Hij zei toen dat Dedecker hem wellicht uit te partij wilde zetten naar aanleiding van uitspraken in Dag Allemaal. En zo geschiedde vandaag.

Geen vrienden

In het bewuste interview zegt Verstrepen dat hij zich door Dedecker bedrogen voelt. 'Ik dacht dat Dedecker een vriend was met wie ik samen iets kon opbouwen. Ik moet helaas vaststellen dat je in de politiek geen vrienden hebt. Vijf jaar na mijn overstap naar LDD voel ik mij verraden en moet ik de messen uit mijn rug trekken die hij erin gestoken heeft', aldus Verstrepen.

Die uitspraken waren bij Dedecker duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Het partijbestuur van LDD besliste dinsdag om Verstrepen uit de partij te zetten. Verstrepen reageert verbaasd. 'Ik word afgemaakt op basis van één interview. Blijkbaar telt de freedom of speech niet meer', aldus Verstrepen.

Sjeik spreekt

Verstrepen zou de beslissing van het partijbestuur graag aanvechten. 'Maar ik kan zelfs binnen de partij niet meer in beroep gaan tegen de beslissing. Het orgaan dat daarvoor was opgericht, de Raad van Gezond Verstand, is opgedoekt. Het doet me denken aan Qatar, waar ik onlangs op bezoek was: de sjeik spreekt en de rest volgt.'

Verstrepen weet nog niet wat hij zal doen, maar zou naar eigen zeggen graag blijven uitmaken van de LDD-fractie in het Vlaams Parlement. 'Het is aan de fractie om te beslissen. Zij moeten maar zien of het partijbelang primeert.' 

Darth vader

Op twitter spuwt Verstrepen zijn gal. 'Sommigen kunnen niet tegen waarheid, democratie, vrije mening. Witte ridder blijkt zwarte keizer te zijn. In Star Wars wint Darth vader, tijdelijk.'

Lijst

Vorige maand kwam Verstrepen nog in aanvaring met zijn partij omdat hij niet op de LDD-lijst wou staan bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Hij was blijkbaar bezig met een eigen lijst. Hij wilde een zetel halen in de gemeenteraad zonder lid te zijn van een partij. De politicus is ook adviseur van de Antwerpse afdeling van de nieuwe Piratenpartij.

Volgens Verstrepen stelt LDD in Antwerpen immers niets meer voor en wil de partij er in zee gaan met Vlaams Belang. Een koers die Verstrepen, gezien zijn verleden bij Vlaams Belang, niet wil volgen.

In Gazet van Antwerpen zei Verstrepen onlangs dat hij in het Vlaams Parlement wil blijven, ook na de verkiezingen van 2014. 'Ik wil in 2014 proberen om opnieuw verkozen te geraken. Ik weet nog niet voor welke partij, want LDD is sowieso een aflopende zaak. We zullen wel zien welke mogelijkheden er nog voor mij zijn, want door mijn foute keuze voor het VB in 2004 ben ik voor verscheidene andere partijen nog steeds verbrand.'