Reisbureaus boos om schrappen van vergunningsplicht
Foto: © Peter Hilz/Hollandse Hoogte
Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) schaft zijn eigen reisbureaudecreet af. Reisbureaus moeten vanaf 2014 niet meer voldoen aan de strenge eisen voor een vergunning. De reisbureaus zijn boos.

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus is niet te spreken over het voornemen van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) om de vergunningsplicht voor reisbureaus af te schaffen.

Voor de consument en de reisbureausector heeft die afschaffing een groot aantal negatieve en geen enkel positief aspect", zegt voorzitter Jan Van den Abeele.

Het zogenaamde reisbureaudecreet dat Bourgeois zelf in 2007 invoerde, legt de reisbureaus strenge eisen op om een vergunning te kunnen krijgen. Het decreet moest de consumenten beschermen tegen malafide reisverkopers.

Maar de nieuwe regels kwamen onder vuur te liggen. Organisatoren van groepsreizen, zoals seniorenverenigingen en scholen, moeten niet aan de strenge regels voldoen. Tot onvrede van de VVR, die al meermaals naar de rechtbank stapte.

Zo kreeg seniorenorganisatie OKRA een verbod om reizen te organiseren. Politiek groeide de overtuiging dat het decreet in de feiten niet langer werkbaar is.

Bourgeois schaft de regels nu - in schijfjes - af.

De VVR betreurt dit. "Aan een sector die miljarden euro omzet, zal geen enkele eis inzake beroepskennis worden opgelegd. De voornaamste pijler van de consumentenbescherming, de garantie op solvabele, bekwame en eerlijke organisatoren en bemiddelaars wordt weggehaald", luidt het.

De VVR spreekt tegen dat zij zelf, door de procedures die ze heeft gevoerd, aan de grondslag zou liggen van de afschaffing van het decreet.
 

Afschaffing in twee fases

De afschaffing van het decreet gebeurt in twee fases. De eerste fase gaat onmiddellijk in na goedkeuring van het decreet en gaat over de reisbemiddelaars. Zij zullen geen vergunning meer nodig hebben. Reisbemiddelaars zijn onder meer de ’affiliate websites’. Die sites informeren over reizen en leiden de consument in een volgende stap naar de site van de adverteerder.

De tweede fase gaat in op 1 januari 2014. Het decreet an sich zal dan verdwijnen en daardoor elke vergunningsplicht voor reisbureaus. Bourgeois schaft daarmee zijn eigen decreet af, dat hij in 2007 nog voorstelde als "een bescherming van de reiziger".

Oppositie verheugd

Open VLD reageert alvast verheugd. de partij had samen met de andere oppositiepartijen LDD en Groen eerder ook zelf al een voorstel ingediend om het reisbureaudecreet af te schaffen.

'Uit de hoorzittingen en het ambtelijk evaluatierapport kregen we de bevestiging dat het reisbureaudecreet de Vlaamse reissector in haar geheel schaadt, het ondernemersklimaat in Vlaanderen bemoeilijkt, de socio-culturele sector in een moeilijk parket brengt en de reiziger geen bijkomende bescherming geeft', aldus Sas Van Rouveroij, de fractieleider van Open VLD.