De korpsleiding van de lokale politie van Brussel West is het niet eens met de kritiek die politievakbond VSOA zaterdag uitte op de aanpak van de onlusten in Sint-Jans-Molenbeek van donderdag- en vrijdagavond. Die had verbijsterd gereageerd op de houding van het Brusselse parket, de korpsleiding en de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux.

De korpsleiding van Brussel West wijst er maandagmiddag op dat alle initiatieven en beslissingen die door de gerechtelijke en administratieve overheden genomen werden, steeds het gevolg waren van wederzijds overleg tussen de verschillende partners.

'De samenwerking tussen die verschillende partners in de veiligheidsketen is goed verlopen', zegt commissaris Johan Berckmans van de politie Brussel West. 'Het vlugge herstel van de openbare orde was ook een resultaat van de bijzonder goede samenwerking tussen lokale en federale politie.' Tenslotte is het ook zo dat burgemeester Moureaux een samenscholingsverbod heeft ingesteld voor 1 en 2 juni, aldus nog de politiewoordvoerder.

Hyporcriete houding

De VSOA was zaterdag niet te spreken over de aanpak door justitie en politiek van de onlusten in Molenbeek. Die onlusten startten toen de politie donderdag een vrouw in nikab controleerde en arresteerde. Het kwam daarbij tot een schermutseling, waarbij zowel de vrouw als twee agenten gewond raakten. Dat het parket de vrouw vrijliet, tartte volgens VSOA-politie alle verbeelding. VSOA hekelde ook de hypocriete houding van Moureaux en de korpschef die de gemoederen ter plaatse bedaarden.