Minister Schauvliege: 'Adviezen gepubliceerd om geruchtenmolen te stoppen'
Foto: BELGA
Vlaams minister voor Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt de publicatie van de adviezen voor de meerjarige subsidies voor de periode 2013-2016 binnen het Kunstendecreet. Ze heeft dat naar eigen zeggen gedaan omdat 'er blijkbaar al lijsten met adviezen circuleerden, ook in de pers, en ze alleen maar de geruchtenmolen voedden'. Volgens de Cultuurminister heeft haar demarche 'de grootst mogelijke transparantie' tot doel. Eind juni moet Schauvliege haar beslissingen bekendmaken.

Tijdens het Cultuurforum in Turnhout vrijdag verraste Schauvliege de verzamelde cultuursector met de mededeling dat iedereen ’in alle transparantie’ de adviezen van de adviesraden online kon raadplegen. Het is de eerste keer dat een minister van Cultuur dergelijke adviezen openbaar maakt.

Zaterdag kwam daarop kritiek van SP.A en Open VLD.

Schauvliege verdedigt zaterdag haar demarche. 'Blijkbaar circuleerden er al lijsten met adviezen, ook in de pers, en die voedden alleen maar de geruchtenmolen.' Verder wil de CD&V-politica niet communiceren omdat de procedure nog loopt en omdat ze wil 'vermijden dat uitspraken later in de rechtsgang zouden kunnen gebruikt worden'.

Tegen eind juni moet Schauvliege knopen doorhakken. Ze hoopt intussen 'dat de cultuursector zich niet laat leiden door krantenartikels, uitlatingen en commentaren die alleen maar de zenuwachtigheid verhogen.' 

Onder meer Filmfestival Gent, het Zuiderpershuis, de Handelsbeurs en Sfinks Festival krijgen de komende jaren geen subsidies als het van de adviesraden afhangt. Les Ballets C de la B ziet zijn overheidstoelage gehalveerd.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in