Naar aanleiding van de publicatie de adviezen voor subsidies van allerlei cultuurhuizen die minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) aankondigde, verwijt Open VLD de minister een gebrek aan beleid en visie.

In een mededeling zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Herman Schueremans begrip te hebben voor de besparingen. 'Maar we verwachten van een minister van Cultuur wel dat ze een dynamische visie ontwikkelt en een politieke keuze maakt in plaats van simpelweg de kaasschaaf te hanteren. Zo hou je organisaties braaf, zodat ze niet te veel stampei zouden maken uit schrik nog meer te verliezen.'

Volgens Schueremans is de publicatie van de adviezen op een website een verdeel-en-heers-strategie. 'Nu zal het nog meer een spel worden om de centen en wie ze krijgt, in plaats van het uitwerken van een beleidsvisie op cultuur in Vlaanderen. Het gelobby kan beginnen, we kunnen slechts hopen dat vernieuwende initiatieven niet teloorgaan. Cultureel Vlaanderen verdient beter.'

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo liet op de Dag van de Kandidaat van zijn partij in Leuven een gelijkaardig geluid horen: 'Het is een schande dat zij de adviezen op een website heeft gepubliceerd, zonder met iemand daarover te overleggen. Het getuigt enkel van een gebrek aan visie', vond De Croo.

De Open VLD-voorzitter, in het Vlaams parlement een oppositiepartij, was bijzonder hard voor de Vlaamse regering: minister-president Kris Peeters leidt volgens hem een Vlaamse regering die niet meer naar de dirigent luistert, maar enkel de partituur speelt. De Vlaamse regering is enkel met zichzelf bezig zoals onder meer blijkt uit de e-mailsaga, het Oosterweelverhaal en het Uplace-dossier. 'Het gezag van de minister-president is volledig ondermijnd', stelde Alexander De Croo met grote instemming van zijn partijgenoten vast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in