Een plotse demarche. Zo omschrijft Yamila Idrissi van SP.A de online publicatie van de adviezen voor de meerjarige cultuursubsidies door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). 'Dit gaat de ongerustheid en het wantrouwen binnen de sector alleen maar aanwakkeren.'

In een week waarin de SP.A zich luidop vragen stelde bij de beslissing van CD&V-minister Schauvliege om een milieuvergunning toe te kennen aan shoppingcentrum Uplace, valt er al meteen een nieuw haar in de boter tussen de Vlaamse coalitiepartners. Nu is het parlementslid Yamola Idrissi die weinig begrip toont voor de werkwijze van Schauvliege inzake de cultuursubsidies.  

'Plots worden alle cijfers en adviezen openbaar gemaakt en kunnen culturele instellingen hun 'resultaat' vergelijken', hekelt Idrissi. Schauvliege verraste deze week door de adviezen online te plaatsen. Voor het einde van de maand zal de minister moeten beslissen welke adviezen ze volgt. 

Volgens Idrissi moet het beleid gaan over meer dan het prijskaartje. 'Het gaat ook over de waarde van kunst. Kunst en cultuur zijn vormgevend voor het individu en de gemeenschap', aldus de socialiste.

Ze vindt dat er 'nood is aan visie en daadkracht'. Minder middelen mogen niet leiden tot een verschraling van het kunstenlandschap, luidt het. 'Er moet gewikt en gewogen worden, maar bovenal moet de kwaliteit en diversiteit van het landschap gevrijwaard blijven', aldus de sp.a-politica. Ze vraagt zich nog af of er een begeleidingsplan is voor de instellingen die een pak minder subsidies zullen krijgen, of helemaal geen meer.

Ook in de oppositie wordt er gemord. Bart Caron van Groen zegt dat de kunstsector op 'water en brood' wordt gezet.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in