Opnieuw opstootjes in Molenbeek: 'Ze zullen niet de meesters van de straat zijn'
Foto: AFP
In Molenbeek is het opnieuw tot opstootjes gekomen tussen jongeren en de politie. De jongeren betoogden tegen de manier waarop een gesluierde vrouw door enkele agenten behandeld werd. Maar de politie, die massaal aanwezig was, trad op en verjoeg de betogers van het plein. 'Ze zullen geen meesters van de straat zijn', reageerde burgemeester Moureaux.

De burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux (PS), is niet van plan zich te laten doen door de betogers. 'Ze zullen geen meesters van de straat zijn', zei hij voor het Molenbeeks gemeentehuis.

Daar werd vrijdag opnieuw betoogd omdat de politie donderdagavond in Jette een vrouw interpelleerde omdat ze een nikab droeg. Moureaux verdedigde ook de grote politiemacht die opgetrommeld werd om vrijdagavond de hele wijk rond het gemeentehuis en het politiecommissariaat van Molenbeek te blokkeren.

Onderzoek

De Molenbeekse burgemeester spreekt zich voorlopig niet uit over de feiten die donderdag- en vrijdagavond tot onlusten leidden in Molenbeek. Hij wacht de resultaten van een onderzoek af. Dat zei hij toen een gesluierde vrouw hem vroeg 'de agressie die Stéphanie moest ondergaan' te veroordelen.

'"De betogers komen niet van Molenbeek, maar van Antwerpen', zei Moureaux, waarmee hij verwees naar Sharia4Belgium. Donderdagavond ging Moureaux de discussie aan met een lid van die islamistische groepering, maar een ander lid onderbrak de discussie en vroeg 'niet te praten met de vijand'.

Negen mensen opgepakt

De politie pakte negen mensen op, onder wie enkele minderjarigen en een leider van Sharia4Belgium. Er werden ook twee vrouwen met nikab opgepakt, maar zij werden na controle op het commissariaat weer vrijgelaten. Ze hebben wel een proces-verbaal aan hun been wegens het dragen van de nikab.

Vanwege die nieuwe incidenten is de persconferentie die Stéphanie en leden van Sharia4Belgium zouden organiseren, geannuleerd.

Vrijdagavond had zich een tijdlang een honderdtal betogers aan het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat verzameld. De sfeer was gespannen en de politie heeft de manifestanten inmiddels uiteengedreven.

Samenscholingsverbod

Na de incidenten van donderdagavond en het opduiken van een Youtube-filmpje van de radicale organisatie Sharia4Belgium, had de Molenbeekse burgemeester Moureaux een samenscholingsverbod ingesteld in heel de gemeente. Ondanks dat verbod verzamelden zich vrijdagavond toch een honderdtal mensen voor het politiecommissariaat. Zij riepen slogans terwijl een tiental vrouwen een sit-in hielden.

Gesluierde vrouw

De betoging, die gehouden werd ondanks het samenscholingsverbod dat burgemeester Moureaux uitvaardigde, was gericht tegen het optreden van de politie donderdagmiddag. 

Agenten wilden toen een gesluierde vrouw controleren in Jette, maar die controle liep uit de hand.

De vrouw weigerde haar identiteitskaart te laten zien. Daarop namen de agenten haar mee naar het commissariaat in Molenbeek. Daar kwam het tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten.

Geruchten

Maar in de moslimgemeenschap doen geruchten de ronde dat de vrouw helemaal uitgekleed werd, tot op haar bh toe.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig