Belgische rente stond nooit lager
Foto: rr
De Belgische tienjaarsrente heeft een historisch laag niveau bereikt. De tienjaarsrente zakte vrijdag meer dan tien basispunten, en schommelt iets boven de 2,79 procent. Dat is historisch laag.

Ter vergelijking: amper een half jaar geleden stond de rente historisch hoog, op 5,86 procent. Het gaat dus om een rentedaling van ruim 3 procentpunt, of een halvering.

Dat is goed nieuws voor de Belgische staat. De overheid moet immers minder betalen om geld te lenen, wat het makkelijker maakt om de begrotingsdoelstellingen te halen.

De lage rente wijst erop dat dat beleggers meer vertrouwen hebben dat het met ons land niet de richting van Griekenland uit gaat. Omdat ze inschatten dat het risico van geld uitlenen aan ons land lager is, zijn ze bereid met minder rente genoegen te nemen.

Toch blijft de Belgische rente nog iets hoger dan in onze buurlanden. In Frankrijk ligt de rente in de buurt van de 2,2 procent, in Nederland is dat 1,5 procent. Duitsland moet zelfs maar rond de 1,16 procent rente betalen. 

Recessievrees

Hoofdeconoom Edwin De Bock van KBC wijst erop dat het fenomeen van dalende rentes en dalende beurskoersen van vrijdag "conjunctuurangst begint uit te stralen". De vrees bestaat dat de Europese schuldencrisis uitzaait naar de rest van de wereld. Getuige slechte economische cijfers over China en de VS. "De vlucht naar veilige havens als staatspapier wijst op recessievrees", aldus De Bock.

Hij is daarom ook niet onverdeeld optimistisch over overheidsbegroting. 'Als er een groeivertraging zit aan te komen, heeft dit ook negatieve gevolgen voor de belastingontvangsten en dus de begroting.' 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig