Moureaux voert samenscholingsverbod in
Moureaux (archieffoto) Foto: rr
Philippe Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, kondigt een samenscholingsverbod aan voor meer dan vijf personen na de onlusten van gisteravond. Het samenscholingsverbod geldt tot morgen 8 uur, en niet zoals eerder vermeld tot 4 juni. Minister Milquet vraagt een 'diepgaand onderzoek' naar de rellen.

Volgens burgemeester Moureaux (PS) werden de onlusten gisteravond in Molenbeek veroorzaakt door Sharia4Belgium. De vrouw rond wie de onlusten zijn begonnen zou inderdaad bevriend zijn met die radicaal-islamitische groep. 

Sharia4Belgium

In een filmpje op Youtube (hieronder) neemt Sharia4Belgium het alvast op voor hun 'zuster'. Sharia beklemtoont dat de vrouw een Belgische was die zich had bekeerd tot de islam.

 

Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium, toont gescheurde kleren die volgens hem van de vrouw zijn die donderdag door de politie gecontroleerd werd omdat ze op straat een nikab droeg. Op het eind van de video roept hij moslims op zich te verzetten en hun eer te verdedigen.

In de video zegt Belkacem dat 'een Belgische die voor de islam koos en niet voor de perversiteit' haar identiteitskaart aan de politie gaf, en haar gezicht aan een agente toonde. Volgens de video wist de vrouw dat het verboden is de nikab te dragen op de openbare weg, omdat ze al verschillende keren geverbaliseerd werd.

De agenten, die in de film vijanden van Allah, Romeinse honden en ongelovigen genoemd worden, vroegen haar de nikab uit te trekken, wat de vrouw weigerde. Daarop scheurden de agenten de kleren en onderkleren van de vrouw, aldus Belkacem.

Omdat de vrouw zich verzette, zijn volgens Belkacem zes agenten op haar gesprongen. De vrouw raakte daarbij bewusteloos.

Na de onlusten van gisteravond verhoort de politie nog twee jongeren: een minderjarige en een meerderjarige. Zij zijn gerechtelijk aangehouden omdat ze met stenen in hun handen werden opgepakt. Daarnaast verrichtte de politie donderdagavond ook zes administratieve aanhoudingen.

De vrouw rond wie het allemaal begon, wordt later vandaag ondervraagd. Volgens de woordvoerder van de politie is zij bevriend met Sharia4Belgium. Ook burgemeester Moureaux wijst de radicale groepering aan als aanstokers van de rellen.

Diepgaand onderzoek

Ondertussen kondigt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet aan dat ze een diepgaand onderzoek heeft gevraagd naar de omstandigheden waarin de toestand is kunnen ontsporen. Dat zei ze vrijdag bij aankomst aan het kernkabinet.

De minister was wel verheugd over de snelheid waarmee de ordediensten ingegrepen zijn. 'De politiediensten waren snel te plaatse en er was een zeer goede samenwerking. De ontsporingen zijn echter onaanvaardbaar. Er is een diepgaand onderzoek nodig naar de oorsprong van de rellen en het verloop van de gebeurtenissen. Ik denk dat de politie haar werk heeft gedaan', aldus de minister.

Niqab

Alles begon gisteren met de controle en arrestatie van een vrouw in niqab. Die controle gebeurde donderdagvoormiddag al in Jette, aldus de politiewoordvoerder. 'Twee agenten in burger zagen de vrouw zitten aan een tramhalte en vroegen haar identiteitspapieren en om haar hoofddoek af te doen. Toen ze dat weigerde, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg probeerde ze één van de agenten, een vrouw, een kopstoot te geven en op het commissariaat weigerde ze ook alle medewerking.' 

Gewonden

Het kwam tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten. 'Uiteindelijk werd de hoofddoek van de vrouw verwijderd en werd ze met een lichte hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis.' In de loop van de donderdagnamiddag werd daarna via sms opgeroepen om voor het commissariaat te verzamelen. Een groep mensen, zowat 150 mensen, probeerde het commissariaat te bestormen, wat mislukte.

Burgemeester Philippe Moureaux en de korpschef van Brussel West moesten ter plaatse komen om de gemoederen te bedaren. 's Nachts zouden enkel nog groepjes jongeren door de gemeente gezworven hebben, aldus nog de politie. Maar na middernacht keerde de rust helemaal terug in Sint-Jans-Molenbeek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in