Josef Ackermann neemt afscheid van Deutsche Bank
Josef Ackermann neemt na tien jaar afscheid van Deutsche Bank. Foto: AP
Op de algemene aandeelhoudersvergadering in Frankfurt heeft topman Josef Ackermann afscheid genomen van Deutsche Bank. Hij stond tien jaar aan het hoofd van de bank.

Zowat 7.000 mensen, waaronder ook betogers, waren aanwezig toen Ackermann afscheid nam van de Duitse bank, en zijn taken doorgaf aan de twee nieuwe ceo's Anshu Jain en Jürgen Fitschen. Ackermann kreeg een staande ovatie. 

In de tien jaar onder zijn bewind groeide Deutsche Bank tot de grootste bank van Europa, en stak vorig jaar concurrent BNP Paribas Fortis voorbij.

Valt Athene aan

Tijdens zijn speech viel hij Athene aan, en klaagde hij de risico's aan waaraan de eurozone wordt blootgesteld door de instabiliteit van Griekenland. Volgens Ackermann draagt de tegenzin van sommige eurolanden om hervormingen door te voeren bij tot de crisis in de rest van Europa.

De 64-jarige Zwitser probeerde echter positief te blijven, en herinnerde aandeelhouders eraan dat Deutsche Bank de crisis overleefd heeft zonder staatshulp, dankzij 'de hoge kwaliteit' van zijn businessmodel.

Betogers

'De financiële crisis en de daaropvolgende schuldencrisis hebben voor altijd de structurele voorwaarden veranderd, vooral voor Europese banken', aldus Ackermann. 'Mijn opvolgers, Jürgen Fitschen en Anshu Jain, kunnen samen met hun collega's verder bouwen op wat we samen hebben opgebouwd. Ik wens ze allen het beste toe.'

Buiten het expocentrum waar de aandeelhoudersvergadering plaatsvond, betoogden activisten van de antiglobalisatiebeweging Attac tegen de grondstoffenhandel van Deutsche, en haar rol in financiën wereldwijd.